Латвійські коники віднині допоможуть зберегти природу острова Єрмаків


Латвійські коники віднині допоможуть зберегти природу острова Єрмаків
Прес-реліз                                                                                                                           25 червня 2019
25 червня в українській дельті Дунаю оселилися нові жителі: на острів Єрмаків випущено дві родини диких коней породи Коник. Тварини прибули із Латвії завдяки зусиллям природоохоронної організації Rewilding Ukraine в рамках проекту “Відновлення водно-болотних угідь та степів регіону дельти Дунаю”. Коники допоможуть зберегти мозаїчні ландшафти та біорізноманіття острова шляхом природного випасу.
“Ці коники відіграватимуть важливу роль в екосистемі острова, як колись їх пращури, нині вимерлі тарпани. Ці тварини допомагають підтримувати мозаїчні ландшафти  у багатьох локаціях по всій Європі. Вони міцні та сильні, добре пристосовані до життя в дикій природі, легко переживають зиму, уміло захищаються від хижаків та контролюють рослинність, з якою зазвичай не справляються інші травоїди, - коментує Михайло Нестеренко, виконавчий директор Rewilding Ukraine.
Табун з 23 коней (з двох сімейних груп) до України прибув ще весною, 26 березня: подолавши відстань майже 1800 км із Латвії, тварини оселилися у невеликому селищі Орлівка в Придунав’ї. За три місяці в нашій країні стадо збільшилося на чотири коники: четвірка лошат народилася вже на українській землі. Після карантинного періоду в Орлівці коники врешті оселилися у новому домі - на острові Єрмаков.
“Коники - не єдині нові мешканці Єрмакова: наприкінці травня ми завезли на острів 8 буйволів, які нині почуваються добре і охоче пасуться на цій мальовничій території. Через кілька тижнів до Єрмакова із Закарпаття приїде ще 10 буйволів. Після вдалих двох релізів тварин є сподівання, що й решта переселенців благополучно перенесуть транспортування та прибудуть до свого  місця призначення,” - додає Олег Дьяков, експерт з відновлення Rewilding Ukraine.
Разом з іншими природними процесами (такими як шторми, лісові пожежі, спалахи кількості комах та спровокованих ними хвороб) комбінації великих травоїдних тварин можуть формувати ландшафти у багатьох кліматичних зонах Європи, але лише у тому разі, коли їх кількість доволі велика, а видовий склад - різноманітний. Різні види займають різні ніші і не тільки конкурують, але й “полегшують життя” один одному. Їх сукупний вплив на ландшафт значніший, ніж одного виду окремо.
У комбінованому випасі коні відіграють важливу роль, у чому можна переконатися у сучасних заповідниках, населених дикими кіньми. Коні формують життєвий простір для видів, що живуть на відкритих ландшафтах, зокрема мова про кущі, рослини, трави та супутніх комах та птахів.
Очікується, що великі травоїдні тварини будуть регулювати рослинність та підтримувати різноманітність ландшафтів та життя на острові, а також привертати увагу туристів до цієї мальовничої місцини. Острів Єрмаков був відновлений до природного стану близько 10 років тому завдяки проекту Всесвітнього фонду природи (WWF). Наразі це одна з найбагатших територій Дунайського біосферного заповідника з точки зору біорізноманіття. Концесіонери острова разом з Rewilding Ukraine планують розвивати туристичну інфраструктуру та зробити Єрмаков привабливим місцем для екотуризму.
Коні породи Коник невисокі і в холці досягають 130-140 см, їх маса в середньому становить 300-400 кг. Породі властиві сильна і кремезна будова тіла, невелика, але досить масивна голова, прямий або трохи горбоносий профіль. Коники можуть змінювати відтінок масті в залежності від сезону: влітку вони темніші і коричневі, а до зими світлішають.

За більш детальною інформацією звертайтеся:
Комунікації Rewilding Ukraine
e-mail: katya.kurakina@rewilding-ukraine.com
моб: 067 29 17 655


Корисні посилання та матеріали:
·         Фото з випуску Коників (автор: Андрій Некрасов та Катерина Куракіна): https://fex.net/s/bfv9lfc
·         Відео з випуску Коників на FB (вихідний матеріал можемо надати за запитом) - https://www.facebook.com/rewildingUA/videos/410311652894144
·         Сторінка Rewilding Ukraine на Facebook https://www.facebook.com/rewildingUA
·         Веб-сайт Rewilding Europe https://rewildingeurope.com
·         Більше про Коників: http://bit.ly/2TNzVUP
·         Більше про випуск буйволів на о. Єрмаков (відбувся наприкінці травня 2019 р.) http://bit.ly/2WgLGs3
·         Відео з випуску буйволів на о. Єрмаков (за запитом можемо надати вихідні матеріали) https://www.facebook.com/rewildingUA/videos/1770244096341148
Rewilding Europe та Rewilding Ukraine
Європейська природоохоронна організація, яка працює у більш ніж 10 країнах, впроваджуючи у своїй роботі підхід рівайлдингу. В Україні організація діє у дельті Дунаю через місцевого партнера – Rewilding Ukraine. Місія організації: зробити Європу більш диким місцем, що надає більше простору дикій природі, біорізноманіттю та природним процесам. 
Що таке rewilding (рівайлдинг)? Це прогресивний підхід до збереження природи. Мова йде про те, щоб дозволити природі самій піклуватися про себе, щоб природні процеси самі формували землю та море, відновлювали пошкоджені екосистеми та деградовані ландшафти, створювали дикі, більш біорізноманітні місця існування.
А ми тільки трохи допомагаємо у цьому шляхом відновлення правильних природних умов, наприклад, прибираючи дамби, що стримують ріки, сприяючи відновленню лісу чи повертаючи на природні території види, які існували тут до винищення людиною.

Проект «Відновлення водно-болотних угідь і степів регіону дельти Дунаю»
Найбільший проект з відновлення природи, що був коли-небудь реалізований в Дунайському регіоні. Проект прискорить відновлення природних ландшафтів дельти, їх флори і фауни на площі понад 40 000 гектарів (400 квадратних кілометрів) на території трьох країн: Румунії, України та Молдови. А також зміцнить прикордонне співробітництво в регіоні, надасть підтримку біосферним заповідникам в трьох країнах і принесе користь місцевим громадам за рахунок розвитку сталої економіки на основі природи.
Поєднання відновлення з природним випасанням призводить до створення більш різноманітних мозаїчних ландшафтів. На вже відновлені території, наприклад, на острів Єрмаков, у заплаву озера Картал біля села Орлівка, будуть повернуті (реінтродуковані) великі травоїдні тварини, в тому числі дикі види (благородний олень, кулан) і деякі домашні породи (коні породи Коник, туроподобна худоба і водний буйвол).
Проект буде залучати місцеві громади, приділяючи особливу увагу розвитку і підтримці сталого використання природних ресурсів (таких як рибальство) і екологічного туризму. Проект також включає підтримку бізнесу, заснованого на сталому використанні природи.
Проект реалізується міжнародною природоохоронною організацією Rewilding Europe, а також місцевими партнерами: в Україні основними є Rewilding Ukraine, Дунайський біосферний заповідник, в Румунії – Rewilding Danube Delta, Біосферний заповідник дельти Дунаю, в Молдові – НУО Verde e Moldova. Проект фінансується програмою «Заповідні ландшафти».
Більше про проект: http://bit.ly/2UqXkeS