Заповідаємо природу нащадкам!

7 липня 2013 р.


   Указом Президента від 18 серпня 2009 року № 629/2009 в нашій державі було установлено професійне свято - День працівника природно-заповідної справи, яке відзначається щорічно 7 липня. Як зазначається в Указі, відзначення такого Дня обумовлено вагомим внеском працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об’єктів природно-заповідного фонду України.

Служба державної охорони Дунайського біосферного заповідника

 Природно-заповідний фонд становлять ділянки суші і водного простору, природні комплекси та об'єкти яких мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення   фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

   Природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.

   Природно-заповідний фонд України є складовою частиною світової системи природних територій та об'єктів, що перебувають під особливою охороною.

   До природно-заповідного фонду України належать:

   природні території та об'єкти - природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам'ятки природи, заповідні урочища;

   штучно створені об'єкти – ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва.

   За двадцять років в Україні створено 7 природних заповідників, 44 національні природні парки, оголошено низку інших територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення. Загальна площа територій та об’єктів природно-заповідного фонду збільшилася приблизно на 2,5 млн. га.

   Станом на 1 січня 2013 року природно-заповідний фонд України складається з 8029 територій та об‘єктів загальною площею 3,92 млн. га, що становить 6,05 % від території країни, та 1 морський заказник площею 402,5 тис.га.

  Національна мережа біосферних резерватів ЮНЕСКО складається з восьми біосферних резерватів, що охоплюють регіони Українського Причорномор'я, Карпат, Західного Полісся, Розточчя, дельти Дунаю, басейну річки Десна. Транскордонні біосферні заповідники представлені польсько-словацько-українським «Східні Карпати», румунсько-українським «Дельта Дунаю».

Рожеві пелікани – символ дельти Дунаю

У 2015 році, відповідно до Закону України «Про основні принципи (стратегія) державної екологічної політики України на період до 2020 року», площа територій та об’єктів природно-заповідного фонду повинна становити
10 % від площі країни.

   Наша держава розглядає цей фонд як складову частину світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною.

   В заповідниках, національних природних парках та інших об’єктах природно-заповідного фонду України працюють колективи відданих своїй справі людей, кваліфіковані фахівці різних спеціальностей. Бажаємо всім подальших творчих здобутків в охороні та збереженні навколишнього природного середовища, організації раціонального використання природних ресурсів, міцного здоров’я, щастя і благополуччя.

 Адміністрація Дунайського біосферного заповідника НАН України

  Стаття в газеті "Дунайская заря"