Стартувала інформаційна кампанія «Ми хочемо жити в здоровому регіоні!»

4 березня 2013 р.

В перші березневі дні в Одеській області стартувала інформаційна кампанія «Ми хочемо жити в здоровому регіоні!».

40 вчителів біології, природознавства та керівників екологічних гуртків Ізмаїльського, Кілійського, Ренійського та Болградського районів взяли участь в установчому тренінгу, який дав початок кампанії.

Під час тренінгу, який проходив на базі Ізмаїльської міської станції юних натуралістів, вчителі познайомились із методичними рекомендаціями з проведення позакласних занять з екології, популяризації знань з екологічних проблем регіону та залучення школярів до їх вирішення.
По закінченні семінару кожний вчитель отримав для роботи так званий «інформаційний бокс», до якого входить брошура для практичних занять для вчителя, комплект інформаційної брошури «Ми хочемо жити в здоровому регіоні!” для всього класу, роздавальні матеріали: картки з малюнками та описом представників флори та фауни Придунайського регіону, диск із допоміжними матеріалами, предмети для проведення дослідів, канцтовари, анкети для інтерв’ювання.

Матеріали кампанії були розроблені співробітниками Всесвітнього фонду природи (WWF) в Україні та Дунайського біосферного заповідника. «Зараз практично відсутні проекти, спрямовані на розвиток екологічної свідомості дітей, – вважає Катерина Куракіна – представник WWF, одна з авторів матеріалів, – шкільні програми містять, в основному, загальну інформацію, яка не пов’язана з конкретним регіоном. Відсутня практична природоохоронна компонента навчання, шкільні матеріали дуже часто застарілі та не містять інформації про нові тенденції та поняття – такі, як, наприклад, «Екологічний відбиток». Матеріальна база шкіл регіону не дозволяє друкувати власні інформаційні та наочні посібники, організовувати екскурсії до природи, брати учась в екологічних акціях. Інформаційна кампанія «Ми хочемо жити в здоровому регіоні!» ставить за мету ліквідувати ці пробіли в практичному екологічному вихованні школярів.»

Ще одним з компонентів кампанії є проведення акцій з прибирання природних об'єктів кожною школою. Для організації цих заходів вчителі також отримають необхідні матеріали – рукавички та пакети для сміття ТМ «Фрекен БOK», які розкладаються. Пакети надані партнером кампанії – Корпорацією «Біосфера».

Такі поняття, як «Екологічний відбиток» та «Водний відбиток» для багатьох ще не дуже відомі. Тим цікавіше було почути під час тренінгу про те, як кожна країна та кожна людина можуть вирахувати свій Екологічний відбиток, який відображає споживання людством ресурсів біосфери. Спеціалісти Всесвітнього фонду природи розповіли вчителям, що сьогодні нашій планеті потрібно півтора роки, щоб відновити ресурси та поглинути вуглець, який виробляють люди на Землі протягом року. А, якщо людство буде споживати ресурси такими темпами, як зараз, то до 2030 року нам знадобляться вже дві планети. «Ми живемо так, начебто в нашому розпорядженні є додаткові планети, - вважає Джим Ліп, Генеральний директор WWF Іnternatіonal, - ми використовуємо на 50% більше природних ресурсів, ніж Земля може відновити».

Знайомство з новими поняттями для учнів буде носити ще й практичний характер - за допомогою «калькулятора Екологічного відбитку» школярі зможуть дізнатися, як стиль їх життя впливає на сталість розвитку земної кулі, і що кожен з них міг би зробити для зменшення свого Екологічного відбитку. Бо, чим більше ми витрачаємо на споживання їжі, предметів і енергії, тим більший відбиток ми залишаємо.

А розрахувавши свій Водний відбиток, школярі зможуть визначити, яка кількість світових водних ресурсів споживається при їхньому способі життя. Адже Водний відбиток відображає не тільки той обсяг води, який людина споживає безпосередньо (наприклад, для миття або купання), але і відповідний обсяг віртуальної води. Наприклад, одна чашка кави містить до 140 літрів віртуальної води, використаної при її виробництві. Крім того, учні або цілі класи можуть змагатись між собою в тому, чий Водний відбиток виявиться найменшим.

Під час інформаційної кампанії буде проведено конкурс на краще екологічне місто Придунав’я. Юні «містобудівники» мають представити на суд журі екомісто своєї мрії - з описом та малюнками.

А на початку літа серед шкільних команд, які братимуть участь в кампанії, буде обрано найкращу, учні якої отримають заохочення у вигляді одноденної подорожі на цінний природний об’єкт регіону.


Інформаційна кампанія, що проходить в школах Придунав'я, присвячена природі дельти Дунаю, а також проблемам, які постають перед нею: зміні клімату, нестачі води, забрудненню навколишнього середовища, зниженню біорізноманіття та іншим.

Кампанія складається з кількох компонентів, а саме: проведення позакласних занять, екскурсій до природи, прибирання сміття на заповідних та цінних природних територіях регіону, інших заходів з природоохоронної тематики з урахуванням особливостей Придунав’я.

Кампанія проводиться в рамках міжнародного проекту «Адаптація дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними ресурсами». Проект реалізується Дунай-Карпатською програмою Всесвітнього фонду природи (WWF) в Україні (wwf.panda.org/ukraine), Дунайським біосферным заповідником (dbr.org.ua) та ГО «Центр регіональних досліджень» (crs.org.ua) за підтримки Міжнародної комісіїї із захисту Дунаю ICPDR). Детальніше про проект Ви зможете прочитати на сайті: wwf.panda.org/dd_climate_adaptation.

Проект "Адаптація Дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними і земельними ресурсами" ставить за мету сприяти адаптації екосистем, системи управління та господарської інфраструктури в регіоні Дельти Дунаю до можливих впливів зміни клімату. Трирічний проект фінансується Євросоюзом і об'єднує три країни: Румунію, Україну та Молдову. Проект виконується за підтримки Міжнародної комісії із захисту Дунаю (ICPDR).
Дельта Дунаю – одна з найбільш мальовничих i багатих на біорізноманіття частин річки - визнана територією всесвітньої спадщини, і для її збереження на базі Дунайського біосферного заповідника (Україна) і Біосферного заповідника «Дельта Дунаю» (Румунія), створений транскордонний біосферний резерват, який одержав сертифікат ЮНЕСКО. Всесвітній фонд природи WWF включив унікальну дельту Дунаю в список 200 найбільш цінних екорегіонів світу, яким загрожує знищення (WWF Global 200).

Дельта Дунаю є одним з небагатьох у світі місць гніздування рідкісних і зникаючих водоплавних птахів, таких як рожевий і кучерявий пелікани, орлан-білохвіст, малий баклан та інших, яким загрожує повне вимирання в разі зникнення їх місць мешкання.


За більш детальною інформацією звертайтесь:

Катерина Куракіна,
менеджер зі зв'язків з громадськістю WWF в Україні,
моб: 095 289 98 22,
e-maіl: naіade@ukr.net

Балацька Тетяна,
науковий співробітник Дунайського біосферного заповідника,
mоб. 067 117 28 76,
е-mail: itc_club@ukr.net

Більше про проект «Адаптація Дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними та земельними ресурсами»: http://wwf.panda.org/dd_climate_adaptation

Короткий відео ролик про стартовий тренінг Ви можете передивитися тут: http://www.youtube.com/watch?v=iDjT-UxQRQ4
Завантажити ролик про стартовий тренінг (16х9): http://awsassets.panda.org/downloads/training_of_the_educational_campaign.mpg
Завантажити ролик про стартовий тренінг (4х3): http://awsassets.panda.org/downloads/training_of_the_educational_campaign__4x3_.mpg