Відтепер у водах Дунаю стало на 7 тисяч крихітних білужат більше!



Днями їх випустила на волю команда WWF Bulgaria у болгарському місті Белене.
Малюків вирощували на болгарській фермі у спеціальних умовах, щоб полегшити їхню адаптацію у Дунаї та пізніше — у Чорному морі.
На момент випуску вага тримісячних мальків становила 15-60 г. Вважається, що за такої ваги риби є витривалішими і мають більше шансів вижити, коли потрапляють у дику природу. На всіх осетрових було поставлено спеціальні мітки і тепер команда проекту "Життя дунайським осетровим" стежить за їх пересуванням вниз за течією аж до Чорного моря. За кілька днів білужат зафіксували у селі Вардим (Болгарія), що розташоване за 30 км від місця випуску!
Експерти проекту підрахували, що швидкість рибин становить 1 км/год, а це означає, що українська частина команди буде моніторити Дунай у пошуках випущених білуг на початку липня, під час Осетрової Варти
Білуги - найбільші прісноводні риби, хоча у річки вони заходять лише для розмноження. Іншу частину життя вони проводять у морі. Попит на чорну ікру призвів до значної втрати популяцій білуг. В Україні цей вид занесено до Червоної книги зі статусом зникаючий. Саме тому природоохоронці багатьох країн спільними зусиллями намагаються не лише захистити білуг, а й допомогти відновити їхнюкількість, щоб зупинити зникнення.