7 липня – День працівника природно-заповідної справи


Указом Президента України від 18 серпня 2009 № 629 7 липня визначено днем професійного свята працівників сфери формування та забезпечення функціонування національної мережі територій і об'єктів природно-заповідного фонду та системи міжнародних природоохоронних територій – Днем працівника природно-заповідної справи.
День 7 липня для професійного свята обрано невипадково, адже цей день асоціюється зі святом Івана Купала, присвяченим загадковим і чудодійним силам природи.
Символом свята щороку слугує один з видів папороті, квітка якого, за легендою, має чарівні властивості. Цього року символом обрано одну з найбільш рідкісних папоротей України – Міхурницю судетську (Cystopteris sudetica A.Braun et Milde). Ця ніжна рослина зростає лише у кількох місцях Карпат і основною загрозою для її існування є руйнування біотопів людиною. Але ця папороть добре зростає під пильною охороною, зокрема у заповідних лісах гірського пасма Горгани, що вказує на успішність природоохоронних заходів.
Завдяки зусиллям фахівців, науковців та природоохоронної громадськості, станом на 1 січня 2020 року в Україні збережено 8512 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальна сума площ яких становить 4,418 (фактична площа 4,085 млн. га), що становить 6,77% площі країни, а також морський заказник «Філофорне поле Зернова» площею 402,5 тис. га. У складі природно-заповідного фонду 5 біосферних заповідників, 19 природних заповідників, 52 національних природних парки, 3354 заказники, 3513 пам‘яток природи, 83 регіональних ландшафтних парки, 803 заповідних урочищ, а також низка штучних об‘єктів: 28 ботанічних садів, 13 зоологічних парків, 61 дендропарк та 581 парк-пам‘ятка садово-паркового мистецтва.
Протягом останнього року відбулося багато визначних подій у заповідній справі. Кількість об’єктів та територій природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення збільшилась на 116 одиниць загальною площею 94224,2 га, зокрема прийнято укази Президента України про створення національного природного парку «Кремінські ліси» в Луганській області, ландшафтних заказників «Муравївський» в Чернігівській області, «Озеро Картал» та «Озеро Кагул» в Одеській області. Найбільше площа природно-заповідного фонду за останній рік збільшилася у Рівненській, Херсонській та Закарпатській областях.
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України закликає приєднатися до відзначення Дня працівника природно-заповідної справи і зробити все можливе для збереження рідної природи та екологічної рівноваги планети.
«Збережемо природу – збережемо Україну!»

Міхурниця судетська (Cystopteris sudetica A.Braun et Milde)