Природа знову оживає, варто лише дати їй шанс

Мальовничі річки Когильник та Сарата беруть свій початок на території Молдови, протікаючи через вкрай посушливий регіон Одеської області. У верхів'ї Сасику, площа якого складає 20 тис. га, вони разом з річкою Кагач, формують видовищну дельту. Територія цих дельт, площею 3450 га з 2004 р. входить до складу зони антропогенних ландшафтів Дунайського біосферного заповідника НАН України. Вонавідіграє важливе значення для тварин, особливо як нерестовище риб, та птахів, що гніздяться та скупчуються тут тисячами під час міграцій.

Проте в нижній частині річок, недалеко від місця їх впадання до Сасика, тому, ще за радянських часів, було зведено 10 гребель та пересипів, які порушили водообмін чи повністю відрізали ділянки від водойм. Ці незаконно збудовані споруди, висотою від 0,5 до 1,5 метрів, перешкоджали річковій течії, призводячи до фрагментації русла річки і втрати біорізноманіття.


Співробітники Дунайського біосферного заповідника проводять розрахунки перед початком робіт з відновлення проточності

Вони були створені головним чином для отримання доступу до колишніх очисної станції та будинку відпочинку, а також задля спрямлення річок на догоду сільському господарству, що також не принесло довгострокового результату.

Наприкінці 2009 року організацією RewildingEurope спільно з Дунайським біосферним заповідником в рамках проекту “Відновлення водно-болотних угідь та степів регіону дельти Дунаю” ці греблі були знесені.



Процес створення проранів в насипах восени 2019 року


 Моніторинг природної системи, який проводиться співробітниками Дунайського біосферним заповідником після відновлення водотоку, показує, що природа поступово повертається до життя.


 Завдяки проранам в пересипах дельти р. Когильник, р. Сарата та р. Кагач знову наповнилися життям


Цього року, через обмеження спричинені війною в Україні, мизмогли обстежити тільки частину території. Об’єктом моніторингу першочергово були обраніптахи, тому що вони швидко реагують на зміни у природі, за ними досить легко спостерігати, а також птахи опосередковано відображають чисельність інших груп тварин, якими харчуються.

Після усунення перешкод на річках, на раніше сухі ділянки надійшла вода, відновивши мілководні луки.


Фрагмент ділянки р. Когильник до початку проведення робіт (верхнє фото) та після проведених робіт (нижнє фото)

Зараз тут нагулюється молодь риб та зустрічаються численні комахи, що приваблює навколоводних птахів. Загалом за два роки на більшості ділянок, збільшилося видове різноманіття та чисельність птахів, що харчуються та гніздяться. Серед них необхідно відмітити чепуру велику, гуску сіру, лебедя-шипуна, лиску та інших, які побудували гнізда та вивели пташенят на тих ділянках, де вони вже багато років не зустрічалися на гніздуванні.

Найбільш приємно було вперше відмітити гніздування чепури великої в заростях очерету безпосередньо на руслі річки Когильник.


Чепура велика відмічена на гніздуванні вже безпосередньо на руслі річки Когильник

Колонія розташувалася саме біля мілководних ділянок, які утворилися після знесення насипу. Окрім того, деякі види птахів, серед яких червонокнижні кулик-довгоніг та чоботар, на гніздуванні в дельтовій частині річки Сарата взагалі зустрічаються вперше за весь період спостережень.

Червонокнижний кулик-довгоніг розпочав гніздитися на луках в дельті р. Сарата

Це також свідчить про створення умов, придатних для їх гніздування та харчування.

Отримавши шанс, природа швидко повертається до життя та розквітає після довгого періоду занепаду. До того ж зараз, під час війни, менше людей відвідують ці території та турбують диких мешканців, що також сприяє розмноженню птахів та інших тварин. Птахи, які є дуже чутливими до змін в екосистемі, це добре демонструють і з’являються там, де їм добре.



Відновлені ділянки мають важливе значення не тільки для дикої природи, але і для місцевої громади та використовуються для водопою та пасовищ


Проте в той же час, ця межа є досить крихкою, наразі про стабільність не може йти мови, адже річки ще залишаються в полоні дамб вище за течією за межами заповідника та мають чимало екологічних проблем, попереду ще дуже багато роботи з відновлення чи збереження цих цінних територій.



Відновлені луки в дельті р. Сарата

 

Відновлення річок та знесення застарілої інфраструктури набирає обертів по всій Європі. Цього року був створений спеціальний фонд «Вільні Річки» для підтримки руху з відновлення річок в Європі. Також, в рамках новоїЗеленої політики ЄС передбачено відновити 25 000 км європейських річок. Тому сподіваємося, що відновлення проточності на р. Когильник, р. Сарата та р. Кагач це тільки початок і найближчими роками в межах нашої держави ще більше річок стануть вільними.

 З результатами відновлення можна ознайомитися на короткому відео з дрону:  


https://www.youtube.com/watch?v=HYO3Tmr1t6E


Заступник директора заповідника

з  наукової роботи

Максим Яковлєв

Фото та відео авторське.