Всесвітній день водних ресурсів



22 березня вся планета відзначає
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНИХ РЕСУРСІВ
(МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВОДИ)

Вода є найпростішою і звичною речовиною на планеті. В даний час 70% території нашої планети покрито водою. При цьому пити можна тільки 1% цієї води. За останні роки в світі відбулося безліч конфліктів, пов’язаних з доступом до води.
Ідея проведення Всесвітнього дня водних ресурсів вперше прозвучала на конференції ООН з охорони оточуючого середовища і розвитку (ЮНСЕД), яка відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро.

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй, прийнявши резолюцію 47/193 від 22 лютого 1993 року, проголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів.  Цей день почали відзначати у 1993 році у відповідності з рекомендаціями Конференції ООН з охорони оточуючого середовища і розвитку.
Основні цілі проведення Всесвітнього дня водних ресурсів:
- сприяти прийняттю відповідних заходів для рішення проблеми забезпечення населення питною водою;
- інформувати суспільство про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому;
- залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, неурядові організації і приватний сектор.
22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важність водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем так і рішень в цій області. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова на зобов’язання і дії у рамках загальної теми.
Також не варто забувати, що всі живі тварини і рослини складаються з води: тварини та риби - на 75%, медузи - на 99%, картопля - на 76%, яблука - на 85%, помідори - на 90% , огірки - на 95%, кавуни - на 96%. Навіть людина складається з води. 86% води міститься в тілі у новонародженого і до 50% у літніх людей.
Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то у неї виникає сильна спрага. Якщо відсотки втраченої води збільшаться до 10, то у людини почнуться галюцинації. При втраті в 12% людина не зможе відновитися без допомоги лікаря. При втраті в 20% людина помирає.
Офіційна тема відзначення Всесвітнього дня води у 2018 році – Природа для води.
Всесвітній день води зосереджує увагу на важливості загального доступу до чистої води та питаннях збалансованого управління водними ресурсами.
2018 рік у Європейському Союзі оголошено Роком культурної спадщини. Малі міста,такі наприклад, як наше Вилкове, у всьому світі є зберігачами культурної спадщини та національної ідентичності.
Місто Вилкове – історичне місто,  яке розташоване в дельті Дунаю. В старій частині міста - канали-єрики, яки виконують багато функцій: транспортні артерії, доступ до технічної, а інколи й питної води.
В наше місто прийшла довгоочікувана весна. Зійшов сніг и стало видно сміття, яке накопичилося вздовж єриків й в самих єриках за зиму. Це сміття, особливо пластикове, є загрозою  для  міста, для якості води, для живих істот, що населяють українську частину дельти Дунаю. Сміття погано відбивається на туристичній привабливості нашого унікального міста на воді.
А ще є загроза, яка сьогодні при високому рівні води стає не видною.  Але коли рівень води падає в каналах, то відкриваються труби, по яких в канали зливаються рідкі відходи. Коли проходиш вздовж єриків в серпні, то видно де працює пральна машина й відпрацьована вода з піною від прального порошку ллється в єрик. Де по запаху води зрозуміло, що по трубі течуть відходи з туалетів.
Шановні вилківці! Кожен з нас повинен зробити якусь добру справу для збереження, охорони та відтворення водних ресурсів нашого міста.
Приберіть сміття з єриків та гребель, посадіть дерева та квіти, вирішіть проблему рідких відходів у своєму домі. А що саме Вам зробити, хай підкаже Вам серце. 
Беріть приклад з дітей, приєднуйтеся до дітей.
Традиційно на весні вчителі та учні вилківської школи – ліцею  проводять Акцію під гаслом «Рибам-вода, птахам-повітря, вилківцям - чисте місто!»
Цього року 20 квітня  на площі Святого Миколая пройде екологічний  мітинг «Збережемо місто, в якому живемо».  Потім  вчителі та учні проведуть екологічний десант з розчищення лісових насаджень «Україна без сміття».  Цілий  місяць буде проходити  Акція  «Посади своє дерево».
БЕРЕЖІТЬ ВОДУ –  ПІКЛУЙТЕСЬСЯ ПРО МАЙБУТНЄ!

Т.І. Балацька, науковий співробітник
 Дунайського біосферного заповідника