День Дунаю 2017


Річка Дунай протікає від витоку до гирла по території десяти держав: Німеччини, Австрії, Словаччини, Угорщини, Хорватії, Сербії, Болгарії, Румунії, Молдови та України.
      З річок, що живлять Чорне море, Дунай займає перше місце по протяжності - 2783 км
площі водозбірного басейну - 817 тис. кв. км і річному стоку - 210 куб. км (57,2% річного стоку всіх річок, що живлять Чорне море). Протяжність басейну із заходу на схід - 1690 км, ширина - 820 км. Також басейн Дунаю повністю або частково охоплює території 19 держав Центральної і Південної Європи (крім 10 перерахованих вище - Швейцарія, Італія, Чехія, Польща, Словенія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Албанія і Македонія). Річка впадає в Чорне море, утворюючи румунсько - українську дельту, яка внесена в список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
      День Дунаю є спільним європейським заходом, який відзначається щорічно 29 червня в 14 країнах басейну річки під егідою Міжнародної комісії із захисту р. Дунай.
        У місті Вилкове свято відзначається з 2004 року.
       29 червня 2017 року на площі Святого Миколая о 10 годині традиційно буде проведено День Дунаю.
     Організаторами проведення свята є: Дунайський біосферний заповідник, WWF і Молодіжний Дунайський Клуб, який працює на базі Інформаційно-туристичного центру заповідника

Тетяна Балацька, науковий співробітникДунайського біосферного заповідника