В Одеській області змінюється клімат

«Хіба це літо?» – обурюються одесити, «одягаючи довгий рукав» у червні. «Знову Новий рік без снігу!» – майже щозими бурчать вони, човгаючи по брудних калюжах під дощем. «І взагалі – небачено, щоб перший сніг випадав наприкінці лютого, а морози не вщухали до кінця березня!» – міркують вони. А нещодавно з'явився в Одесі вираз «сезон дощів». Так-так, наче ми у тропіках живемо.

І все частіше одесити нарікають: то їм літо не таке, то весна пізно прийшла, то осінь рано пішла. І бурчать все частіше та голосніше. Мова вже йде не про чергові прогнози погоди, що не справдилися. Тут процеси більш серйозні та масштабні. У чому ж причина?

Вся справа в тому, що клімат на Планеті змінюється. Звичайно, Україна і Одеська область – не виняток. Всесвітній фонд природи WWF, Дунайський біосферний заповідник та НУО «Центр регіональних досліджень» в рамках проекту «Адаптація Дельти Дунаю до кліматичних змін» з'ясовували, чим загрожує зміна клімату українському Придунав'я і як регіон може пристосуватися до нових умов.

«В найближчі 10 років клімат в Україні продовжить змінюватися: літо буде ще більш спекотним і сухим, зими – м'якішими та коротшими, але з великою кількістю опадів. При цьому почастішають посухи, повені та інші природні катаклізми. Вцілому, клімат в регіоні стане жорсткішим, можна сказати «екстремальним», – говорить Михайло Нестеренко, менеджер проектів WWF в Дельті Дунаю.

Згадайте приклади з життя свого регіону: нестерпна літня спека і посуха останніх років, від яких страждають люди та гине врожай (посуха майже по всій території України в 2007); катастрофічні повені, які відбуваються частіше і несуть загрозу будинкам і дорогам, городам і полям, а іноді й життям людей (повені на Дунаї в 2006 і 2010 роках). Все це – результат кліматичних змін. І це далеко не всі проблеми, з якими стикаються люди.

Тетяна Балацька, науковий співробітник Дунайського біосферного заповідника, зауважила: «Деякі з цих проблем не відразу спадають на думку, коли ми говоримо про зміну клімату. Наприклад, поширення серед людей інфекційних захворювань, про які раніше в нашому краї і не чули; поява нових шкідників і хвороб рослин, які завдають шкоди сільському господарству і знищують врожаї в садах і городах. Також ми спостерігаємо і позитивні зміни. Наприклад, завдяки підвищенню температури і високій вологості практично в кожному дворі мешканців міста Вилкове зростає і визріває інжир. Є навіть випадки успішного плодоношення хурми і граната».

Одеській області та дельті Дунаю зміна клімату окрім іншого загрожує підвищенням рівня моря приблизно на 50 см до 2050 року. Це не означає тотального затоплення населених пунктів, але порушить сформовані природні екосистеми і призведе до підтоплення прибережних низинних територій дельти. А також ускладнить вирощування певних культур в нижній частині дельти Дунаю. Під загрозою опиниться рекреаційна інфраструктура на узбережжі та м. Вилкове. Тваринні та рибні ресурси в регіоні виснажуватимуться.

Крім того, через підвищення температури люди будуть частіше страждати від серцево-судинних та інфекційних захворювань.
Чому змінюється клімат?

Чи замислювалися Ви – чому змінюється клімат? Основна причина – парниковий ефект!

Люди по всьому світі спалюють величезну кількість викопного палива – нафти, газу і вугілля. З кожним роком стає все більше автомобілів, димлять заводи, топляться печі, виробляється тепло і електрика для наших будинків і підприємств.

В результаті цього в повітря потрапляє дуже багато вуглекислого газу, метану та інших парникових газів. Ці гази виділяються і під час деяких природних процесів – виверження вулканів, танення мерзлоти, вивільнення парникових газів з вод світового океану, дихання рослин і тварин. Інші природні процеси призводять до поглинання парникових газів. Проблема в тому, що природні процеси врівноважують один одного, а ось додаткові викиди парникових газів з вини людини зміщують природну рівновагу і призводять до кліматичних змін.

Парникові гази скупчуються на деякій відстані від Землі, утворюючи подобу плівки. Виходить щось на зразок гігантської теплиці: сонячне світло проходить до земної поверхні і нагріває її, а тепло затримується в атмосфері Землі. В результаті цього, спочатку природного, процесу, температура на поверхні Землі кілька мільярдів років тому стала придатною для життя. Але чим більше парникових газів накопичується – тим більше тепла затримується, і тим вища температура на Землі.

Подальша зміна клімату веде до дуже серйозних наслідків для природи і людини. Тому необхідно вжити термінових заходів щодо зменшення викидів парникових газів у світовому масштабі.
Ми тут безсилі! Чи ні?

Вам здається, що ці проблеми носять глобальний характер? Це дійсно так. Ви думаєте, що від Вас нічого не залежить? А ось це не зовсім так. «Думай глобально, дій локально!» – ось девіз екологів. Давайте подивимося, що кожен з нас може зробити в повсякденному житті, щоб допомогти собі і природі.

«Зберігаючи природні ресурси – воду, світло, газ, – Ви можете заощаджувати гроші. Поради ці дуже прості і не вимагають зайвих зусиль: вимикайте світло, виходячи з кімнати; накривайте каструлю кришкою – так вода закипає швидше, а газу чи електрики витрачається менше; кип'ятіть стільки води, скільки вам зараз потрібно. Це не тільки заощадить газ і електрику, а й збереже Ваше здоров'я – структура молекул води, яку кип'ятять декілька разів, піддається серйозним змінам. Така вода не корисна для здоров'я людини», – зауважив Ігор Студенніков, виконавчий директор «Центру регіональних досліджень».

Купуйте енергозберігаючі лампочки та прилади; полагодьте протікаючі крани; утепліть стіни будинку, двері і вікна, щоб знизити втрати тепла. Якщо у Вас є можливість – використовуйте поновлювані джерела енергії: сонячну, вітрову, геотермальну, енергію біомаси (очерет, солому, різні дерева та кущі).

Висаджуйте дерева і пересядьте з машини на велосипед.

На жаль, навіть узгоджені дії всіх жителів Землі не можуть відразу зупинити процес, який вже відбувається. Для цього потрібно багато сил і багато часу.

Але до наслідків зміни клімату, як і до будь-яких погодних умов, можна пристосуватися. Принаймні – на цьому етапі. Головне – знати як. Більш того, деякі наслідки можуть бути навіть корисні для жителів нашого регіону (наприклад, можливість збору двох врожаїв на рік або збільшення кількості туристів завдяки тривалішому туристичного сезону). Отже не все так сумно і непоправно, як здається на перший погляд.

Фахівці-екологи розробили ряд практичних порад, які допоможуть населенню нашого регіону краще пристосуватися до зміни клімату та зменшити пов'язані з ним ризики. Ви можете дізнатися про них в наступних статтях циклу «Клімат змінюється! Час діяти!».

Більше про проект «Адаптація Дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними та земельними ресурсами»: http://wwf.panda.org/dd_climate_adaptation