Результати інформаційної кампанії "Ми хочемо жити в здоровому регіоні "

25 жовтня 2013 р.

«Ми хочемо жити в здоровому регіоні!» Підсумки кампанії

Понад 800 школярів Придунав'я брали участь в 2013 р. в інформаційній кампанії «Ми хочемо жити у здоровому регіоні», яку проводить Всесвітній фонд природи спільно з партнерами - Дунайським біосферним заповідником та Центром регіональних досліджень - в рамках міжнародного проекту «Адаптація дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними ресурсами».

      Протягом декількох місяців юні любителі та цінителі природи знайомилися з біорізноманіттям свого краю, очищали його заповідні території від накопиченого сміття, проводили захоплюючі досліди на позакласних заняттях, анкетували своїх земляків на знання про зміни клімату та їх наслідки.
Переможці кампанії отримають можливість поспостерігати за дельфінами і познайомитися з викопними та нині існуючими тваринами нашої планети.

           А почалося все з установчого семінару - тренінгу в Ізмаїлі, в якому брали участь сорок вчителів природознавства, біології, географії та керівників гуртків Ізмаїльського, Кілійського, Ренійського та Болградського районів.

         Представники WWF познайомили викладачів з методичними рекомендаціями щодо проведення позакласних занять з екології та популяризації знань з екологічних проблем регіону, вручили для роботи т.зв. «Інформаційні бокси» - професійну допомогу для вчителів та учнів. В «інформаційний бокс» увійшли: брошура для практичних занять для вчителя, комплект інформаційної брошури «Ми хочемо жити у здоровому регіоні!» для всього класу, роздаткові матеріали: картки з малюнками та описом представників флори і фауни Придунайського регіону, диск з допоміжними матеріалами, предмети для проведення дослідів, канцтовари, анкети для інтерв'ювання.

          Матеріали кампанії були розроблені співробітниками Всесвітнього фонду природи (WWF) в Україні і Дунайського біосферного заповідника.

          «Зараз практично відсутні проекти, спрямовані на розвиток екологічної свідомості дітей, - вважає Катерина Куракіна, - представник WWF, одна з авторів матеріалів, - шкільні програми містять, в основному, загальну інформацію, яка не пов'язана з конкретним регіоном. Відсутня практична природоохоронна компонента навчання, шкільні матеріали дуже часто застарілі, і не містять інформації про нові тенденції і поняття - такі, як, наприклад, «Екологічний слід». Матеріальна база шкіл регіону не дозволяє друкувати власні інформаційні та наочні посібники, організовувати екскурсії в природу, брати участь в екологічних акціях. Інформаційна кампанія «Ми хочемо жити у здоровому регіоні!» ставить за мету ліквідувати ці пробіли в практичному екологічному вихованні школярів».

У наданих матеріалах зібрані пізнавальні та захоплюючі факти з життя флори і фауни Дунайського регіону. У брошурах - багато фотографій, статистичних даних, графічних зображень. «Для нашої роботи - це дуже великий і цінний подарунок», - дали оцінку інформаційним матеріалам вчителі.

Одним з компонентів кампанії є проведення кожною школою акцій з прибирання природних об'єктів. Для організації цих заходів вчителі отримали необхідні матеріали: рукавички та біорозкладні пакети для сміття БІО від ТМ «Фрекен БOK», надані партнером кампанії - Корпорацією «Біосфера».

Вчителі роз'їхалися, і робота почалася. Діти саджали дерева і майстрували шпаківні, прибирали сміття і готували поробки з підручних засобів, ходили на екскурсії в природу і брали участь у змаганнях на екологічні теми, проводили досліди і готувалися до конкурсу на краще екологічне місто Придунав'я: створювали екомісто своєї мрії - з описом і малюнками.

Презентація екоміст і результатів екологічної роботи школярів проходила в м. Вилкове на зеленій стоянці «Пелікан». Тут же була розгорнута експозиція виробів з природних матеріалів та побутових відходів. Багато поробок цілком могли б стати об'єктом продажу або дарування!

Учні та вчителі розповідали про екологічні акції, які вони проводили в рамках кампанії; показували фотографії з уроків природознавства та засідань гуртків; співали пісні та читали вірші на теми екології; розмірковували про збереження природи рідного краю, «приймали рішення», уявляючи себе на посадах людей, що мають владу; презентували результати анкетування своїх земляків на тему зміни клімату.

Всі екоміста, які придумали учасники, були цікавими та оригінальними, а їх презентації - пізнавальними та різноманітними за стилем викладу. Кожна школа, яка представила проект екоміста, знаходила своє know how, демонструючи не лише знання у всіх природних науках, необхідних при створенні таких об'єктів, але й винахідливість під час «будівництва» і наочність та артистичність під час презентації .

Учні Ізмаїльської СЮН спроектували екомісто майбутнього Містек. На презентації вони представили детальний план будівництва житла і комунікацій. Приділили увагу енергозабезпеченню та водопостачанню міста. Вирішили проблеми з транспортом, зайнятістю населення, розвагами і відпочинком городян. Запропонували шляхи вирішення продовольчої проблеми.

Учасники гуртка «Екологи - краєзнавці» Утконосівської школи представили проект екоміста у вигляді діалогу. У відео-презентації використали самостійно зняті інтерв'ю з мешканцями села. Детально розповіли про джерела енергії в місті. Представили будинки, запропонували варіанти обігріву житла, утилізації відходів, ведення органічного господарства.

Учні Вилківської школи № 2 вважають, що їх рідне місто з невеликими удосконаленнями цілком може вважатися екологічним поселенням. Вилкове - місто, в якому майже все населення займається традиційними промислами: рибальством, вирощуванням полуниці, збиранням очерету. У місті майбутнього скрізь прокладені велодоріжки, а в розважальних центрах проходять покази екологічної моди.

Місто майбутнього Вірідіс представили школярі Лісківській школи. Вони розповіли про функціонування енергетичної системи міста, вирішення його транспортної проблеми, утилізації побутового сміття, зайнятості місцевого населення.

Місто майбутнього, місто-сад створили учасники гуртка « Хімія» Червоноярського УВК I - II ст. - Дитячий садок». У цьому місті є ферма з розведення равликів. Сміття збирається роздільно, відходи переробляються. А жителі цього міста складають еко-вірші!

Вибрати кращий еко-місто виявилося не такою вже простою справою. Тому журі вирішило присудити три перших місця:

• Гуртку «Екологи - краєзнавці» Утконосівської ЗШ (Залож А.Г. та Нивня І.А. )
• Вилківській ЗОШ 1-3 ст № 2 ( Зеленченко О.М. та Юріна М.К. )
• Ізмаїльській СЮН (Кузьміна Т.Є.)

У жовтні 30 учнів з цих шкіл відправляться на одноденну екскурсію до Одеси, щоб відвідати дельфінарій і дізнатися більше про природу в музеях при біологічному і геологічному факультетах ОНУ ім. І.І. Мечникова .

Друге місце поділили між собою школи :
• Ізмаїльська СШ № 8 ( Лійц С. В. )
• Камишовська СШ ( Гельман В.М.)
• Лісківська ЗОШ 1-3 ст . Кілійського р -ну ( Бондаренко О.М. та Черновалова Ю.О. )
• Гурток «Хімія» Червоноярського УВК «Червоноярськї школи I - II ст. - Дитсадок» (Вігер І. А.)
• Бросківська СШ ( Кєдік І.Ф. )

Вони отримають цінні призи - туристичні намети для виходів на природу.

Приз за самий яскравий виступ - м'яку іграшку-панду - отримає Марія Левченко з Ізмаїльської СЮН .

Крім того, всі учасники інформаційної кампанії отримають на пам'ять барвисті блокноти та наклейки .

Організатори кампанії дякують всім учителям та учням, які брали участь у кампанії, Одеському Національному університету ім. І.І. Мечникова, який надав можливість відвідати музеї при біологічному і географічному університетах, а також Корпорації «Біосфера» - за надання допомоги в проведенні акцій з прибирання природних територій.

Інформаційна кампанія, яка проходить в школах Придунав'я, присвячена природі дельти Дунаю, а також проблемам, які постають перед нею: зміні клімату, нестачі води, забрудненню навколишнього середовища, зниженню біорізноманіття та іншим.

Кампанія проводиться в рамках міжнародного проекту «Адаптація дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними ресурсами». Проект реалізується Дунай - Карпатської програми Всесвітнього фонду природи (WWF) в Україні (wwf.panda.org / ukraine), Дунайським біосферним заповідником (dbr.org.ua) та ГО «Центр регіональних досліджень» (crs.org.ua) за підтримки міжнародної комісії із захисту Дунаю ICPDR). Детальніше про проект Ви зможете прочитати на сайті wwf.panda.org / dd_climate_adaptation .

Проект "Адаптація Дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними та земельними ресурсами" ставить за мету сприяти адаптації екосистем, системи управління та господарської інфраструктури в регіоні Дельти Дунаю до можливих впливів зміни клімату. Трирічний проект фінансується Євросоюзом і об'єднує 3 країни: Румунію, Україну та Молдову. Проект проводиться за підтримки Міжнародної комісії з захисту Дунаю (ICPDR) .

Дельта Дунаю - одна з наймальовничіших і така, що володіє високим біорізноманіттям частин річки - визнана територією всесвітньої спадщини, і для її збереження на базі Дунайського біосферного заповідника (Україна) і біосферного заповідника «Дельта Дунаю» (Румунія) створено транскордонний біосферний заповідник, який отримав сертифікат ЮНЕСКО. Унікальну дельту Дунаю було включено Всесвітнім фондом природи WWF до списку 200-т найбільш цінних і тих, що знаходяться під загрозою знищення, екорегіонов світу (WWF Global 200).
Дельта Дунаю є одним з небагатьох в світі місць гніздування рідкісних і зникаючих водоплавних птахів, таких як рожевий і кучерявий пелікани, орлан - білохвіст, малий баклан та багатьох інших, яким загрожує повне вимирання у випадку зникнення їхніх місць проживання.


За більш детальною інформацією звертайтесь:
Катерина Куракіна,
Менеджер із зв’язків з громадськістю WWF в Україні,
тел: 0482 68 82 63
моб: 095 28 99 822
e-mail: Katya.Kurakina@wwf.panda.org
www.wwf.panda.org/ukraine

Більше про проект «Адаптація Дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними та земельними ресурсами»: wwf.panda.org/dd_climate_adaptation
Короткий відео ролик про стартовий тренінг Ви можете переглянути тут: http://www.youtube.com/watch?v=iDjT-UxQRQ4
Завантажити ролик про стартовий тренінг ( 16х9 ): http://awsassets.panda.org/downloads/training_of_the_educational_campaign.mpg
Завантажити ролик про стартовий тренінг ( 4х3 ): http://awsassets.panda.org/downloads/training_of_the_educational_campaign__4x3_.mpg