Молодіжний Дунайський Клуб

Розвиток громадського суспільства та екологічної демократії неможливий без активної участі екологічного молодіжного руху. Його становлення в Придунайському регіоні пов’язано з роботою екологічних клубів. На базі Інформаційно-туристичного центру (ІТЦ) Дунайського біосферного заповідника (ДБЗ) створена молодіжна неурядова організація – Молодіжний Дунайський Клуб (МДК) (голова – Балацька Т. І.).

Молодь об'єдналася в неурядову організацію у січні 2005 року. Організація об'єднує випускників й учнів хіміко-біологічних 9-11 класів Вилківського навчально-виховного комплексу „ загальноосвітня школа І ІІІ ст. – ліцей” (НВК–ліцей), які вивчають екологію на базі ІТЦ. Члени Клубу беруть активну участь в заходах ліцею, заповідника, всеукраїнських й міжнародних.

Створена унікальна модель співпраці:

  • Інформаційно-туристичний центр ДБЗ –
  • дошкільний навчальний заклад «Золота рибка» -
  • Вилківський НВК „ загальноосвітня школа І-ІІІ ст. – ліцей”
  • Молодіжний Дунайський Клуб.

Дунайський біосферний заповідник та Молодіжний Дунайський Клуб беруть участь в загальнонаціональних та міжнародних еколого-освітніх заходах: День Довкілля, День Землі, «Марш парків», Міжнародний День Чорного моря, Міжнародний День Дунаю, тощо.

День Дунаю – 2005 проходив під гаслом «Відчуй Дунай, святкуй День Дунаю». Заходи проводилися на локальному рівні, і посланці різних країн з берегів Дунаю брали участь у роботі Шостого Європейського Молодіжного Водяного Парламенту, що проходив у Румунії з 13 по 17 травня 2005 року. На цій зустрічі були два члени Клубу – Зангина Настасія й Балацький Микола.

У 2006 р. до Дня Дунаю під керівництвом співробітників заповідника юннати взяли участь в акціях: іхтіологічна експедиція “Живе срібло Дунаю”, “Екологічна експедиція на озера Картал і Кугурлуй”, “Очищення каналів-єриків міста Вилкове” (рис. 1).




Рис.1 Юннати розчищають єрики міста Вилкове


29 червня 2006 року – у Європейський День Дунаю – пройшла екологічна акція “Зелений Дунай. Ріки – це наша загальна відповідальність”. Активісти Дунайських дитячих клубів міст Вилкове, Одеса, Ізмаїл разом із представниками громадської організації “МАМА–86”, Дунайського біосферного заповідника, Міністерства охорони навколишнього середовища України і компанії “Кока-Кола” взяли участь у прес-конференції; молодші екологи – у конкурсі малюнків на асфальті; здійснили захоплювальну подорож в українську частину Дунайської дельти і відвідали “0-км” ріки Дунай. На заповідній косі, у місці впадіння Дунаю в Чорне море, зібрали пластикові “подарунки”, що приносить Дунай й провели конкурс на кращий виріб із природного річкового матеріалу. Члени Дунайського Клубу м. Вилкове створили колаж із стулок молюсків дунайської дельти – “Латаття у дельті Дунаю”. Члени Клуба надіслали звіт про участь в Акціях до Дня Дунаю й фотографію колажу на національний конкурс “Митець Дунаю – 2006”, стали його переможцями й були нагороджені поїздкою у Відень (Австрія).

9-11 грудня 2006 року члени Молодіжного Дунайського Клубу – Іван Жигарьов й Микола Балацький – відвідали Відень, де у Міжнародному Центрі пройшла церемонія нагородження переможців національних конкурсів з 13 країн Європи, які розташовані на березі Дунаю.

З листопаду 2006 року до квітня 2007 Клуб брав участь у Дунайському Регіональному Проекті ПРООН-ГЕФ «За чистий Дунай!». Кампанія була спрямована на зниження забруднення дельти Дунаю домогосподарствами регіону. Всі члени Клубу відвідали 2 тренінги та демонстраційну модель екосанітарного туалету, який було побудовано по вул. Білгородський канал, 20 міста Вилкове. Облаштували інформаційний стенд «За чистий Дунай!» з ціллю пропаганди екосанітарного підходу.

29 червня 2007 р. в м. Вилкове відбулося святкування міжнародного Дня Дунаю під гаслом «Святкуємо культури Дунаю» (рис. 2). На свято були запрошені 20 народних колективів Українського Придунав`я. Метою свята було, привернути увагу місцевих жителів та влади до унікальної культурної і природної спадщини дунайської дельти та показати традиції корінних жителів Придунав’я. Сертифікатом Міжнародної Дунайської комісії за видатний внесок в проведення Дня Дунаю була відзначена керівник Клубу, науковий співробітник заповідника Т. Балацька,.

З 20 по 30 липня 2007 на території ДБЗ проходила молодіжна еколого-культурологічна експедиція «Задунайська Січ». Ініціаторами та організаторами проведення експедиції виступили організації: ВЕГО «МАМА-86», Одеський екологічний університет, Молодіжний центр ім. Вернадського (м. Одеса), ДБЗ НАН України, МДК (м. Вилкове) та екологічний клуб «Дунай» (м. Вилкове). В ній брали участь студенти і старшокласники з 6 районів Одещини, а також гості і представники інших НУО з міст: Житомир, Суми і Нижній Новгород (Російська Федерація).


Рис. 2 День Дунаю – 2007 в м. Вилкове


Клуб брав участь у Міжнародній інформаційно-освітній екологічній кампанії для учнівської молоді, присвяченій Міжнародному дню Чорного моря – 2007 «Збереження та раціональне використання водних ресурсів Придунав'я та Причорноморського регіону», яку проводив Одеський державний екологічний університет та Молодіжний екологічний центр ім. В. І. Вернадського з 15 жовтня по 15 грудня 2007 року.

Були проведені заняття з екології на тему «Громадянин Чорного моря» з переглядом авторських фільмів Олега Ковтуна «Подводный мир Черного моря» і Станіслава Тибатіна «Жизнь побережья». Здійснили моніторинг дельфінів під керівництвом наукового співробітника, іхтіолога заповідника Балацького К. Л. на 15-км маршруті по чорноморському узбережжю: лиман Джантшейський (Татарбунарський район) – курорт Приморське (Кілійський район). Богдан Костянтин, Оксана Кирпик і Юля Виноградова відвідали місто Одеса, де на базі Одеського державного екологічного університету взяли участь у роботі науково-практичного семінару-тренінгу для учнів і вчителів «Збереження, раціональне використання морських і прісноводних ресурсів Придунавья» у рамках Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 року в межиріччі «Дунай – Південний Буг».

З 2008 року до Дня довкілля НВК–ліцей спільно з ДБЗ проводить заходи під гаслом «Рибам – вода, птахам – повітря, вилківцям – чисте місто!», в яких бере участь Молодіжний Дунайський Клуб.

Акції розпочинаються 20 березня у Всесвітній День Води та закінчуються 19 квітня в День довкілля.

Перелік традиційних заходів до «Дня довкілля»:

1) Мітинг «Збережемо місто, в якому живемо»

2) Конкурс малюнків на асфальті «Вода – людям»

3) Розчищення лісових насаджень на території Вилківського лісництва - антропогенна зона ДБЗ

4) Операція «Дім для пернатого друга»

5) Акція «Посади своє дерево»

6) Благоустрій територій школи-ліцею, посадка дерев, кущів, квітів протягом місяця

11.03 – 13.03.2008 р. члени Клубу брали участь у Всеукраїнському зборі учасників екологічних експедицій, походів, польових практик. Збори проходили в м. Київ на базі Національний еколого-натуралістичний центр.

Починаючи з 2005 року, щорічно до Дня Дунаю молодь проводить Акції «Дунай, де чий подарунок, упізнай!» зі збирання пластикового сміття на заповідному узмор'ї (рис. 3). Заходи проводяться під егідою Міжнародної комісії із захисту р. Дунай (ICPDR) – міжнародної організації, яка об'єднує країни басейну Дунаю. Організатори Акції: ДБЗ, Одеський офіс Дунай-Карпатської Програми WWF та школа-ліцей м. Вилкове.

29.06.2008 р. Молодіжний Дунайський Клуб брав участь в підготовці та проведенні у м. Ізмаїл виставки «Зелені інновації» до Міжнародного Дня Дунаю-2008.


Рис. 3 На «0 км» юннати періодично збирають принесене звідусіль пластикове сміття


05.12.-06.12.2008р. члени молодіжної неурядової організації брали активну участь та виступили з 2 доповідями в м. Одеса на Міжнародному молодіжному екологічному Форумі «З думкою про рідну Землю».

12.12.2008 р. організували та провели в НВК науково-практичну конференцію учнівської молоді «Природоохоронна діяльність Молодіжного Дунайського Клубу».

День Дунаю 2009 в Україні було відзначено проведенням експедиції-марафону на судні „Євген Косяков” за маршрутом Ізмаїл – Рені – Джурджулешти – Ізмаїл під гаслом «Я люблю Дунай». В екологічному марафоні брали участь більше 130 учасників, серед них й представники заповідника та МДК. Керівник Клубу виступила з презентацією «Діяльність Молодіжного Дунайського Клубу».

До Міжнародного дня Дунаю 2010 та 16 річниці підписання Міжнародної Конвенції про захист Дунаю, яка стала каталізатором становлення інтегрованого управління міжнародним басейном ріки, було започатковано громадську ініціативу «Чистий Дунай – зробимо це!». Ініціатива була спрямована на впровадження сталого вирішення проблеми поводження з побутовим пластиковим сміттям в регіоні Нижнього Дунаю

У рамках ініціативи Молодіжний Дунайський Клуб провів наступне:

Молодіжну експедицію «Чистий Дунай – 2010» з інвентаризації сміттєзвалищ та опитування мешканців населених пунктів Кілійського району.

29 червня 2010 р. Молодіжний Дунайський Клуб, вже традиційно, провів Акцію «Чистий берег – чистий Дунай» зі збирання пластикового сміття в українській частині дельти Дунаю на заповідній косі в місці впадіння Дунаю в Чорне море – «0-км». З 25 до 29 червня в м. Вилкове провели Акцію «Обміняй 15 пустих на 1 повну пляшку» за підтримки компанії «Coca-Cola Beverages Ukraine Ltd».

5 жовтня 2011 Молодіжний Дунайський Клуб спільно з Одеським офісом Дунай-Карпатської програми WWF, заповідником та НВК – ліцеєм провів Акцію із прибирання пластикового сміття на заповідних косах Восточне та Пташина. Акція з очищення від пластикового сміття заповідного узбережжя була приурочена до Міжнародного Дня Дунаю та до Міжнародного дня Чорного моря. Мета Акції – звернути увагу людей до проблеми забруднення дунайської дельти й природи в цілому.

Робота Молодіжного Дунайського Клубу в 2012 році була не менш активною, ніж в попередні роки.

31 березня 2012 ДБЗ спільно з МДК традиційно брали участь у Всесвітній Акції WWF «Година землі 2012».

9 червня 2012 року в місто Вилкове прибув інформаційний водний тур «Вода для життя», організаторами якого виступили Всесвітній фонд природи (WWF), Український екологічний клуб «Зелена хвиля», творче об'єднання «Екологічні ініціативи», ДБЗ та Молодіжний Дунайський Клуб. «Вода для життя» була частиною міжнародної кампанії Європейського водного туру WWF, який проходив в Угорщині, Австрії, Болгарії, Румунії, Сербії та Україні. В рамках туру до міста Вилкове прибув вантажний автомобіль PANDA-1, оснащений сонячними батареями та відеопанеллю, що працює від альтернативних джерел енергії. На центральній площі міста Вилкове були розміщені цікаві інтерактивні та інформаційні стенди, експозиція водяного фільтра, проводилися інтерактивні ігри та пізнавальні уроки «Водний експериментаріум». В Інформаційно-туристичному центрі заповідника проходили уроки «Вода для життя» для учнів шкіл міста.

Науковий співробітник заповідника Балацька Т. І. та переможешь конкурсу «Митець Дунаю-2012» в Одеській області член Молодіжного Дунайського Клубу Олександр Марченко взяли участь у святкуванні Міжнародного Дня Дунаю. Святкування проходило 29 червня 2012 року під гаслом «Тиса –молодша сестра Дунаю» на Закарпатті, на березі річки Боржава, яка впадає в Тису.

Існування Клубу дає значні можливості для організації і проведення різноманітних навчально-виховних заходів в партнерстві з неурядовими екологічними організаціями і рухами як на місцевому, так і на національному і міжнародному рівні. За участю активістів Клубу відбулися численні акції, семінари, учнівські конференції та інші заходи.


Автор: Т. І. Балацька