Вечір пам’яті академіка Бориса Патона на телеканалі «Інтер» (АНОНС)

 У суботу, 22 серпня 2020 року телеканал «Інтер» присвячує вечірній ефір пам’яті Президента Національної академії наук України академіка Бориса Патона.

О 21:10 «Інтер» покаже документальний проект власного виробництва «Борис Патон. Людина майбутнього», а о 22:00 – велике телевізійне інтерв'ю видатного вченого в проекті «Борис Патон. Інтерв'ю століття».

«Борис Патон. Людина майбутнього» – це ексклюзивне інтерв’ю з Президентом Національної академії наук України академіком Борисом Патоном. Про нього розкажуть вчені, історики, космонавти та лікарі. Вони поділяться раніше невідомими фактами про події, очевидцями або учасниками яких були. Серед спікерів – льотчики-космонавти Світлана Савицька та Володимир Джанібеков, які у 1984 році провели перший в історії експеримент зі зварювання металу у відкритому космосі, випробувавши революційну розробку Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона.

Розробки і винаходи академіка Бориса Патона використовуються у космосі, на землі, під землею, у повітрі й під водою. Спеціально для документального проекту «Борис Патон. Людина майбутнього» повторили ще один унікальний експеримент – зварювання під водою – у лабораторії Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона, де для цього було створено високоточне обладнання.

Проект «Борис Патон. Інтерв’ю століття» – це історія життя і неймовірних досягнень відомого вченого. Борис Євгенович дав ексклюзивне велике інтерв'ю телеканалу «Інтер» після свого 100-річного ювілею. Академік  поділився своїми спогадами про минуле і думками про сьогодення. Борис Патон зізнався, ким міг стати, якби не обрав науку, через що він так і не отримав червоний диплом і чому відмовився очолити Академію наук СРСР, відхиливши пропозицію Леоніда Брежнєва. Він розповів про те, як у нього виникла ідея застосувати технологію зварювання в медицині, як була розроблена технологія зварювання у відкритому космосі і чому деякі його ідеї залишилися нереалізованими.

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України