Гарні новини


 
Пам'ятаєте, влітку 2019 року на території Дунайського біосферного заповідника був випущений молодий пугач, який навесні народився в Одеському зоопарку (читайте більше тут: http://bit.ly/332G2dC). Це був "перший птах" в програмі повернення пугача в українську частину дельти Дунаю. На жаль, через затримку на митниці ми не встигли вчасно отримати браслет-датчик, за допомогою якого мали відстежувати переміщення птаха в регіоні. Тож протягом півроку можна було лише сподіватися, що птах живий і адаптувався в дельті Дунаю. Але, нарешті, 🦉 Макоша (таке ім'я було обране для пугача під час конкурсу серед наших прихильників) знайшлася!
Наприкінці зими на острові Кубанському рибалки, які повернулися сюди після зимової перерви, почули вночі гучні, незвичні для них крики сови. Вранці вони знайшли багато посліду та неперетравлених решток їжі, що відригують деякі птахи (погадки або пелетки).
Орнітолог Дунайського біосферного заповідника Максим Яковлев (Max Yakovlev) дослідив ці рештки життєдіяльності птаха та опитав місцевих рибалок: "Ми зібрали погадки, їхнє фото я відправив для ідентифікації декільком фахівцям. Всі вони підтвердили, що за розміром ця погадка може належати лише пугачу. Тому можемо порадіти - наш пугач пережив зиму. Пізніше, коли погадки просохнуть, ми їх розберемо та поглянемо, чим харчувався пугач. Але вже видно, що основна маса - це хутро та кістки гризунів." Цього року програма повернення (реінтродукції) пугача в Придунав'ї буде продовжена, але вже з використанням датчиків для відстеження птахів