Пугач готується знайти свій новий дім у дельті Дунаю



Цього тижня розпочалася програма повернення (реінтродукції) до дельти Дунаю пугача звичайного – величезної сови, добре відомої нам ще з дитячих казок. Пташеня цього червонокнижного виду оселилося в заповідній зоні Дунайського біосферного заповідника (ДБЗ), щоб звикнути до нового дому. Трохи пізніше екологи випустять його в дику природу. Це перша спроба повернути пугача до Придунав’я.
Це пташеня вилупилося в Одеському зоопарку, і його працівники готували пугача до випуску у дику природи від самого початку: малечу вирощували батьки-птахи, і воно майже не бачило людей навколо себе. Після того, як пташеня трохи підросло, щоб виживати самостійно без батьків, його перевезли в безпечне місце –  зону суворої охорони (заповідну зону) ДБЗ  до великої вольєри обсягом 54 м3, де воно може вільно перелітати. Йому необхідно звикнути до нового регіону, тому протягом деякого часу воно буде жити у вольєрі і харчуватися щурами та іншою здобиччю, зміцнюватись і звикати до дельти. І, нарешті, за кілька тижнів вже адаптоване пташеня буде випущене на волю зі спеціальним датчиком, який дозволяє відстежувати птаха на цій території.


Директор Дунайського біосферного заповідника Олександр Волошкевич та науковий співробітник Одеського зоопарку Віктор Пілюга транспортують птаха в дельту Дунаю для випуску у вольєр.

Науковий співробітник, орнітолог ДБЗ Максим Яковлєв підкреслює: «Нам відомо лише про одну зустріч пугача за останні 10 років на території заповідника, хоча ще кілька десятиріч тому він тут регулярно відмічався. Звичайні для наших садиб сірі пацюки вже пристосувались мешкати на приморських косах заповідника цілими колоніями, щорічно знищуючи велику кількість кладок багатьох видів птахів, які тут гніздяться. Тому дуже сподіваємося, що пугач, у якого пацюки є улюбленою їжею, стане рятівником для багатьох видів птахів. Окрім цього, мешканці м. Вилкове та туристи з радістю зустрінуть такого чудового птаха в дельті, адже це улюблений герой наших дитячих казок з його величезними жовтими очима, «вухами» та пронизливим моторошним криком».


 Птаха випускають у вольєр.


Це перший пілотний проект у програмі реінтродукції пугача в регіоні, що реалізується Rewilding Ukraine спільно з партнерами в рамках проекту «Відновлення водно-болотних угідь та степів регіону дельти Дунаю». Якщо перше пташеня успішно оселиться на обраній території, то протягом наступних 4-х років ще біля 20 пташенят повторять його шлях, створюючи стабільну популяцію пугача в Придунав’ї. На сьогоднішній день цей величний птах нечасто зустрічається в нашій країні, а остання життєздатна популяція є лише на Поліссі. Пугач внесений до Червоної Книги України. Раніше ж він населяв більшу територію країни, включно з дельтою Дунаю.


 Вольєр розташований у безпечному місці, де немає людей. Він має обсяг 54 кубічних метри, що дозволяє птаху вільно перелітати всередині.


“Одеський зоопарк має великий досвід у розведенні та вирощуванні пугача, а також у реiнтродукцiї цього рідкісного птаха у дельтi Днiстра”, – коментує Ігор Бєляков, директор Одеського зоопарку.

Пугач (Bubo bubo) - одна з найбільших сов, що досягає 75 см у висоту з розмахом крил до 180 см. Цей гарний птах є осілим видом. Він один раз обирає місце мешкання і потім вже не мігрує в інші райони. Живиться дорослий пугач на території площею 15-80 квадратних кілометрів, захищаючи її від інших представників виду. Раціон птаха, як правило, складається з дрібних ссавців та птахів, і пугач, поряд з такими великими хижаками, як орлан-білохвіст, звичайний шакал, європейський лісовий кіт, регулює їх  чисельність. Ця санітарно-гігієнічна функція є дуже важливою в природі, оскільки хижаки, як правило, впольовують старих, хворих і слабких тварин, що робить всю популяцію сильнішою і більш адаптованою.





Основу раціону пугача складають щури та інші дрібні ссавці, а також невеликі птахи.

«Коли ми збирали ідеї щодо відновлення екосистем дельти Дунаю для цього проекту, нашій команді відразу сподобалася пропозиція Одеського зоопарку повернути пугача до дельти Дунаю, як знаковий та важливий вид. Такі спроби були успішними в різних куточках Європи, і ми сподіваємося, що використання їх досвіду допоможе нам відновити цього величного хижака і в дельті Дунаю», – додає Михайло Нестеренко, виконавчий директор Rewilding Ukraine.