"Померти, щоб народитися, або несамовитий політ над Дунаєм" продовження ...



З 3 червня 2017 року четвертий рік поспіль в дельті Дунаю йде масовий виліт палінгенії довгохвостої. Зазвичай він триває кілька днів, потім ще близько тижня тривають так звані компенсаційні польоти.

Палінгенія довгохвоста (** Palingenia longicauda **) відноситься до дуже рідкісних, які знаходяться під загрозою знищення, видів Південної і Центральної Європи. Місця її проживання – низини річок. В Кілійському рукаві Дунаю масовий виліт палінгенії не спостерігався з 70-х років 20-го століття.
Вважається, що цей вид зникає через руйнування його довкілля, головним чином через регулювання річок і забруднення води. У 2017 році літ паленгінії спостерігається у всіх рукавах української частини дельти Дунаю:
Старостамбульському, Бистрому, Циганці, Восточному, Полуденному, Очаківському.Вид занесений до Червоної книги України та до списку МСОП (Міжнародний союз охорони природи і природних ресурсів). Більше цікавих фактів в статті за посиланням:http://bessarabiainform.com/2015/06/umeret-chtoby-roditsya-ili-bezumnyj-polet-nad-dunaem/