Митець Дунаю 2014

27 травня 2014 р.

     Беріть участь у святкуванні Дня Дунаю та допоможіть забезпечити позитивне майбутнє Дунаю, а також виграйте великі призи у конкурсі вздовж усього Дунаю. Беручи до уваги значне зацікавлення минулорічним змаганням “Митець Дунаю ”, ви маєте можливість зараз приєднатися до створення творчих робіт 2014.


     Дітей шкільного віку, членів НУО, дитячих виховних центрів та дитячих асоціацій у басейні Дунаю запрошуємо створити свій мистецький твір на тему довкілля Дунаю та подати його на міжнародний конкурс. Починаючи з 2014 року цей амбіційний конкурс 13 країн об’єднує тисячі дітей по всьому басейні Дунаю.

Умови конкурсу

     У конкурсі можуть брати участь учні віком від 12 до 16 років. Могутній Дунай та його притоки надихають кожну дитину створити власний шедевр.

     Конкурс, організований спільно Глобальним Водним Партнерством Східної та Центральної Європи (GWP CEE) та Міжнародною Комісією з Захисту Дунаю (ICPDR), заохочує дітей відвідати власну ріку та подумати, що означає довкілля для неї. Разом з ідеєю відзначення Дня Дунаю, конкурс спонукає дітей подумати про таке бачення Дунаю, яке б відповідало потребам його багатонаціонального та різноманітного населення та природного світу. Беручи участь у конкурсі, учні зможуть більше дізнатися про басейн ріки і зможуть зробити вклад у її захист.

Виграйте фантастичні призи !

     Цей конкурс включає 2 рівні: національний та міжнародний. Перший проводиться у кожній країні і вибираються національні переможці для отримання призів. Національні призи є різними у кожній країні, тому контактуйте з організаторами конкурсу у вашій країні щодо деталей. Роботи переможців національного конкурсу візьмуть участь у міжнародному конкурсі.

     Творці кращої міжнародної творчої роботи отримають титул «Митець Дунаю» і будуть нагороджені призами (предмети, що пов’язані з творчістю і водними проблемами) .

Як стати учасником

     Для участі організуйте у вашій школі похід на Дунай чи його притоку наприкінці червня 2014 року. Для школярів ідея полягає в тому, щоби відтворити через творчі роботи (у просторовому зображенні -3D) природними річковими матеріалами те, що вони побачать на березі річки. Це мають бути скульптури, мозаїка чи колаж з каміння, сухого дерева, болота чи навіть сміття зібраного на березі ріки. Малюнки, креслення на папері, стінах, парапетах, піску чи іншій поверхні не приймаються.

     Для участі в конкурсі зробіть кольорове фото вашого твору цифровим чи звичайним фотоапаратом, та вишліть його організаторам кон­курсу у вашій країні звичайною (друковані фото) чи електронною (цифрові) поштою (див. адресу нижче). Мінімальний розмір фотографії 150 DPI. Друковані фото повинні мати мінімальний розмір 15x20 cm (матовий чи глянцевий папір).



Національний організатор конкурсу в Україні

Західний центр Українського відділення Всесвітньої лабораторії

вул. Матейка 4, 79007, м. Львів, Україна

тел./факс: +38 032 245 94 21

E-mail: networld@lviv.farlep.net, danuta_p@mail.ru



Контактні персони: Петро Грицишин, Данута Попадик

Кінцева дата прийому фотографій творчих робіт – 10 червня 2014 р.

Фото надсилати на адресу: Інформаційно-туристичний центр Дунайського біосферного заповідника, вул. Нахімова, 4, м. Вилкове, 68355

або на e-mail: itc_club@ukr.net

Довідки за телефоном: (04843) 3-23-40

Контактна особа: Тетяна Балацька



Вибір міжнародних переможців

     Журі конкурсу складається з національних представників IPCDR всіх країн (одного з країни). Для оцінки текст чи інші підказки національного характеру роботи будуть заклеєні для нейтральної оцінки суддів. Рішення суддів – остаточне.

     Переможця повідомлять по e-mail Призи не міняються і не виплачуються грішми. Керівництво GWP CEE та ICPDR, а також члени сімей (батьки, дідусі та бабусі, сестри, брати, чоловіки чи дружини) та члени родини працівників не можуть бути учасниками.

     Учасниками конкурсу у 2014 році можуть бути діти віком від 12 до 16 років, малюнки чи креслен­ня на поверхні не приймаються. Учасники конкурсу повинні дати згоду на публікацію імен пере­можців у виданнях GWP CEE та ICPDR. Кінцева дата подачі робіт – 25 червня 2014 року.

Інформація про басейн Дунаю та День Дунаю

     Протягом всієї історії басейн Дунаю та його притоки відігравали важливу роль в політичному, со­ціально-економічному та культурному розвитку Центральної та Південно-Східної Європи. Це найбільш інтернаціональний басейн світу з територією 817 000 км 2, чи приблизно 10% конти­нентальної Європи. Починаючи з Чорного Лісу у Німеччині і до Чорного моря ріка протікає по­над 2 845 км, об’єднуючи більше 80 мільйонів людей у Боснії, Австрії, Чеській республіці, Сло­вач­чині, Угорщині, Словенії, Хорватії, Боснії та Чорногорії, Румунії, Болгарії, Молдові та Україні.

     Ріки – це основи життя , енергії , транспорту та відпочинку. Ветленди Дунаю контролюють забруд­нення та очищують від токсинів воду. Річки є комунікаційною ланкою у Європі і поєд­ну­ють зусилля спільнот з різною культурою, мовою та історією. – найбільш важливе місце природ­ного світу Європи. Тільки у його Дельті гніздяться понад 320 видів птахів.

     Однак за останнє століття Дунай, його тваринний світ зазнав великих втрат. Наприклад: у ба­сейні зараз залишилося тільки біля 20% колишніх ветлендів, половина з яких є у приблизно при­родних умовах , забруднення води спричиняє загибель деяких ділянок, багато місць зазнали впливу людини – каналізація та будівництво дамб та набережних збільшили загрозу повені та за­бруднення. 29 червня 1994 року була підписана Конвенція з захисту рік для розв’язання цих проблем, створюючи Міжнародну Комісію з Захисту Ріки Дунай (ICPDR). Успішна робота, яка була проведена згодом цією організацією зробила ICPDR моделлю для інших річкових басейнів.



Більше інформації можна отримати за www.danubeday.org

чи контактувати з Gergana Majercakova, Секретаріат GWP CEE, gergana.majercakova[at]shmu.sk