Зариблення Дунаю осетровими

 18 жовтня було здійснено зариблення Дунайського біосферного заповідника Національної академії наук України осетровими видами риб. Загалом було випущено 2500 особин стерляді та зникаючого, рідкісного руського осетра в Соломонів рукав річки Дунай. Вся ця риба була вирощена в ставках ТОВ «Одеський осетринницький комплекс», який знаходиться на території заповідника. Дунай залишився останньою річкою Чорного моря, де ще зберігся природний нерест осетрових, всі види яких занесені до Червоної книги України, та зустрічаються чотири види – білуга, руський осетр, севрюга та стерлядь. Атлантичний осетр та шип вже вважаються зниклими.

Це вже друге зариблення Дунаю осетровими, попереднє було здійснене в 2021 році теж з ставків ТОВ «Одеський осетринницький комплекс». Зариблення осетровими Дунаю було здійснено завдяки підтримці та фінансуванню WWF-Нідерланди спільно з Rewilding Europe. Кожна особина мітилась спеціальними барвниками для подальшого моніторингу її перебування в річці Дунай і вже на наступний день в контрольних ловах була відмічена ця стерлядь.

На прес-конференції директор Дунайського біосферного заповідника О. Волошкевич підкреслив, що зариблення безумовне має велике значення для збереження осетрових. Проте головним завданням є забезпечення умов для збереження природного нересту осетрових, проходу плідників цих риб на нерест і безперешкодного скочування їх молоді з Дунаю в море. Саме задля цього на території заповідника за останні роки було здійснено цілий ряд масштабних заходів.

Ще у 2018 році заборонено застосування ставних сіток у всьому передгирловому просторі р. Дунай загальною площею 24,2 тис. га для попередження прилову осетрових та дельфінів. З 2022 року введена повна  заборона рибальства в надзвичайно важливому для міграції осетрових рукаву Прямий на протязі 9 км, по всьому Дунаю обмежені висоти плавних сіток до 6 метрів, діаметри їх ниток, мінімальний крок вічка і т.д., а під час масового скату молоді осетрових вводиться повна заборона на промисловий лов риби. Всі ці заходи привели до того, що контрольні лови науково-дослідними знаряддями  в 2023 році показали відновлення рідкісного, зникаючого руського осетра.

WWW Україна нагородила спеціальною подякою за внесок у вивчення, збереження та відтворення осетрових видів риб директора Дунайського біосферного заповідника НАН України Олександра Волошкевича (справа на фото) та старшого наукового співробітника Інститута морської біології НАН України Сергія Бушуєва (зліва на фото).