Дніпровські тритони знайшли нову домівку в дельті Дунаю.

 

Протягом останніх днів на узбережжі Північно-Західної частини Чорного моря можна спостерігати безліч земноводних, серед яких зелені жаби, кумки та тритони. Це сталося в результаті руйнування дамби Каховської ГЕС через військову агресію росії проти України. Масштабна повінь призвела до потрапляння величезної маси прісної дніпровської води в Чорне море. Разом із водою в море потрапили і змиті з дельти Дніпра тварини: риби, земноводні, рептилії, ссавці та ін.

          В понеділок, 12 червня, маси прісної дніпровської води дійшли до узбережжя Чорного моря в районі Тузлівських лиманів та оз. Сасик. Через це ввечері із моря на берег почали масово виповзати принесені сюди  тритони. Тритони адаптовані до життя виключно в прісноводних екосистемах. Подібні катастрофічні явища завжди призводять до загибелі цих тварин в процесі змішування річкових та морських вод.

          В результаті співпраці співробітників Національного природного парку «Тузлівські лимани» та Дунайського біосферного заповідника НАН України вдалося врятувати 55 особин викинутих на берег моря тритонів, які знайшли нову домівку в дельті Дунаю.

          Слід зауважити, що всі врятовані тритони були знайдені на Чорноморському узбережжі ввечері 12 червня, тоді як вже 13 червня море виносило на берег вже, на жаль, загиблих тварин.

 

Біотоп випуску


Всі 55 екземплярів доїхали живими


Випускали всюди потрохи