ФЛАМІНГО РОЖЕВИЙ (PHOENICOPTERUS ROSEUS) – НОВИЙ ВИД В УКРАЇНСЬКІЙ ЧАСТИНІ ДЕЛЬТИ ДУНАЮ

 

Багато хто відвідуючи Придунайський регіон дивується, коли спостерігає в великій кількості рожевих пеліканів, будучи впевненим, що цих птахів з екзотичною зовнішністю можна зустріти лише в тропічних країнах. Ще більше дивуються, коли я демонструю фотографії рожевих шпаків, що в травні мігрують через наш регіон, адже не уявляли, що окрім наших звичайних шпаків можна побачити ще якихось. А зараз більшість може здивуватися ще більше, адже в дельті Дунаю нещодавно зупинилося понад сотню особин ще одного рожевого та точно екзотичного виду – рожевого фламінго. Правда, через територію Дунайського біосферного заповідника рожеві красені пролетіли транзитно та зупинилися наразі в румунській частині дельти Дунаю на мілководних озерах. Далі трохи детальніше…

Ввечері 21 травня зателефонували мені два колишніх співробітника – Костянтин Балацький та Геннадій Попов та повідомили, що ввечері з човна вони в районі гирла Старостамбульське відмітили зграю з 60 ос. фламінго, птахи дружньо полетіли в бік о. Єрмаків та зникли за обрієм в променях сонця, що заходило (прямо як в пісні «Розовый фламинго – дитя заката»). На жаль, зафіксувати на фото неочікуваних гостей не вдалося… Але птахи далеко не полетіли і через пару днів вже надійшла інформація від румунських колег, що відмітили відразу дві зграї фламінго на своїй території. Одна з них, чисельністю 61 ос. зупинилася на оз. Тузла, яке є фактично затоном оз. Нунтасє біля селища Траян та ще 53 ос. зупинилася на невеличкому озерці Саратурії біля населеного пункту Мурігіол. Саме на оз. Саратурії помітили, що окремі пари почали з мулу будувати гнізда. Але фахівці відразу повідомили, що скоріш за все гніздування буде неуспішним, адже мілководна ділянка доступна для хижаків, які просто не дадуть птахам успішно загніздитися. Станом на 31 травня чисельність птахів в зграї на оз. Тузла зросла до 113 ос., ймовірно дві зграї між собою об’єдналися. Хоча співробітники заповідника й рекомендують не турбувати птахів та не створювати ажіотажу через їх появу, деяким фотомисливцям все ж вдалося зробити унікальні кадри, які я й демонструю в даній публікації.

Останніми роками почастішали зустрічі фламінго в межах нашої країни, чисельність яких становила від 1 до 25 особин. Найчастіше їх відмічали в Криму. Окрім того в минулому році 5 ос. фламінго тривалий час трималося на лимані Тилігул, а поодиноких особин кілька разів відмічали навіть в зимовий період на Причорноморських лиманах, в тому числі й на території НПП «Тузлівські лимани», що розташовані поруч з дельтою Дунаю. Але найбільше приголомшила новина, коли на гіперсолоній частині оз. Сиваш в 2017 р. відмічене вперше для території України гніздування рожевого фламінго. Орнітологами було тоді знайдено 13 гнізд та 3 пташеня.

Не зовсім зрозуміло звідки же в’ялися фламінго в дельті Дунаю. Найближчі гніздові осілі угрупування знаходяться в Малій Азії (близько 1200 км) та південних Балканах (близько 600 км). Деякі орнітологи вважають, що птахи можуть бути й частиною популяції з північного Казахстану. Саме птахи з цього угрупування здійснюють міграції і для них відмічений досить широкий розліт на зимівлі - від В'єтнаму, Шрі-Ланки та Індії на південь, до Туреччини, Кіпру та Тунісу на захід-південний захід.

В світі чисельність фламінго, завдяки природоохоронним заходам, наразі зростає. Нестача територій для гніздування та конкуренція змушує птахів знаходити нові місця для гніздування та харчування. Цьому процесу сприяють й кліматичні зміни. Тому найближчим часом ми можемо стати свідками зникнення одних та появи нових не типових для нашої місцевості видів птахів, яких раніше ми могли споглядати лише з екранів телевізора. Чи зможуть вони успішно розмножуватися і чи буде придатний ресурс для харчування - час покаже...

P.s. Трішки інформації про біологію виду. Фламінго населяє великі озера з солоною водою, морські лагуни і лимани. Живиться на мілководді з мулистим дном проціджуючи воду дзьобом. Живляться фламінго дрібними ракоподібними, молюсками, личинками мух, а також деякими видами одноклітинних водоростей та насінням деяких рослин. Наявність у живленні ракоподібних і червоних водоростей забезпечує рожеве забарвлення птахів.

Автор усіх фото: Mircea Bezergheanu.

+ фото: Румунська частина дельти Дунаю, оз. Тузла, 31.05.2021