2 ЛЮТОГО - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ

 

В межах Дунайського біосферного заповідника знаходиться відразу два водно-болотних угіддя міжнародного значення – "Кілійське гирло" та "Озеро Сасик". Це десятки тисяч гектар, які виконують надзвичайно важливі функції, починаючи з формування клімату, акумуляції вологи, збереження великої кількості тварин та рослин, та закінчуючи соціально-економічною функцією.

 Незважаючи на свою могутність ВБУ є дуже вразливими, а втручання в їхні процеси та виснажливе використання нерідко приводить до їхньої деградації та навіть можливого зникнення. Яскравий приклад тому – маловодні та сухі 2019-2020 роки, коли весь південний регіон України, включаючи й дельту Дунаю, потерпали від посухи. В цей період великі площі ВБУ "Кілійське гирло", включаючи могутні Стенцівсько-Жебриянівські плавні, які фактично є "легенями" регіону та "пологовим будинком" для багатьох тварин, неймовірно обсохли. Збитків зазнали усі... Але в той же час, завдяки наявності природних ділянок, в яких збереглася волога, більшість тварин та рослин змогли успішно пережити цей критичний період. І чим більше таких ділянок лишається в природі, тим шанси збереження та відтворення екосистеми вищі.

До Вашої уваги відео ділянок ВБУ, яке вдалося відзняти переважно в 2020 році. Усі вони знаходяться в межах Дунайського біосферного заповідника і завдяки надійній охороні збереглися до цього часу.

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2Dm0aD0ma5soE-ruDodDc-t4SHX8gAPs6ablllM3HUSb0QospBoUQTMAk&v=opq0zfWm_zE&feature=youtu.be 

 

Максим Яковлєв