НОВИНИ ПРО ПУГАЧА (BUBO BUBO) ВІД РУМУНСЬКИХ КОЛЕГ

 Нещодавно Rewilding Ukraine інформували https://rewilding-danube-delta.com/.../nature-does.../... про пересування одного з пугачів, який був помічений GPS-передавачем в рамках програми із повернення (реінтродукції) пугача в дельту Дунаю, що реалізується

Rewilding Ukraine

спільно з Дунайським біосферним заповідником НАН України та Одеським зоопарком.

Наразі пугач продовжує перебувати в румунській частині дельти Дунаю та поступово просувається на південь. Нещодавно (25.11.2020) румунському колезі Lucian-Eugen Bolboaca, який працює в Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii", вдалося відмітити птаха неподалік селища Крішани, що розташоване в центрі румунської частини дельти. Біологу вдалося сфотографувати та відзняти на відео пугача, а також зібрати інформацію про територію, на якій птах перебував. На той час птах вже кілька днів поспіль тримався в прирусловому лісі біля стоянки рибалок-любителей. Було певне занепокоєння, що пугач буде помічений і що хтось йому може завдати лиха, але вже того ж дня птах перелетів південніше на безпечну територію - зону строгого заповідного режиму румунського біосферного резервату "Дельта Дунаю". В цьому регіоні він продовжує триматися й до сьогодні. Завдяки отриманим даним GPS-передавача видно, на яких територіях птах харчується, а на яких відпочиває вдень. Зібрані дані допоможуть нам в подальшому зрозуміти краще особливості життя пугача в умовах дельти, а це ще один крок до успішного відновлення популяції виду дельті Дунаю та її охорони.

 Пугач (Bubo bubo) в прирусловому лісі. Околиці селища Крішани, Румунія. Фото: Lucian-Eugen Bolboaca, 25.11.2020.


 Вербові зарості в прирусловому лісі - біотоп, в якому пугач тримався кілька днів. Околиці селища Крішани, Румунія. Фото: Lucian-Eugen Bolboaca, 25.11.2020.


 Траєкторія пересування пугача (Bubo bubo) поміченого GPS-трекером (11.07.2020-07.12.2020).

 Рибалки-любителі в колиці селища Крішани, Румунія. Фото: Lucian-Eugen Bolboaca, 25.11.2020.