СПИСОК ПТАХІВ ДУНАЙСЬКОГО БІОСФЕРНОГО ЗАПОВІДНИКА В КВІТНІ-ТРАВНІ 2020 Р. ПОПОВНИВСЯ ВІДРАЗУ ТРЬОМА НОВИМИ ВИДАМИ

Новітні технології відкривають для науковців нові горизонти. Все частіше в дослідженнях почали використовувати GPS-трекери, які дають можливість відслідковувати маршрути перельотів, місця відпочинку, швидкість польоту птаха, висоту і т.п.  Ці невеличкі прилади, що одягаються птахам на спини, завдяки супутниковій телеметрії з певною періодичністю відсилають дослідникам інформацію. Задоволення це не з дешевих, але кожен помічений таким чином птах несе велику кількість інформації. Так завдяки супутниковій телеметрії стало відомо, що в Придунайський регіон періодично залітають мешканці гір та скель – грифи та сипи. Зазвичай це молоді птахи, які на перших роках життя роблять далекі розльоти. Відомо, що в 2014 р. через територію ПР пролітав стерв’ятник (Neophron percnopterus), який був помічений датчиком на території Болгарії. Але птах пролетів на значній відстані від ДБЗ, тому не був включений до загального списку. В травні цього року вже два інших види падальщика пролітали через регіон – гриф чорний та сип білоголовий, які будуть включені до списку птахів ДБЗ.
Гриф чорний (Aegypius monachus). Молодому птаху, що народився в Іспанії у 2017 р. дали ім’я Sliven. Його було забрано до реабілітаційного центру та згодом перевезено до Болгарії, де й випущено у природу в 2019 році. Декілька місяців гриф тримався на обмеженій території, після чого здійснив дальній пеерліт. Протягом 30 днів молодий птах пролетів понад 6400 км, причому значну частину маршруту через територією України. Пролетів він й через Придунайський регіон, в тому числі й територію ДБЗ. Так 22.04.2020 він транзитно пролетів через вершину оз. Сасик поблизу м. Татарбунари. Але 21.05.2020, на жаль, птах трагічно загинув у Харківській області в ямі з відходами птахофабрики.
 Гриф чорний (Aegypius monachus)

 Грифа чорного помічають GPS-трекером

Схема переміщення грифа чорного через територію Дунайського біосферного заповідника

Сип білоголовий (Gyps fulvus). Завдяки даним GPS-трекера, вдалося дізнатися, що через регіон пролетів птах, що був помічений трансмітером 13.03.2018. в реабілітаційному центрі, який розташований в Крестенській ущелині в Болгарії. Через територію Придунайського регіону птах пролітав 26-27.04.2020. Поблизу меж ДБЗ (в 5 км від території) сип транзитно пролетів 26.04.2020 в 16:18 на висоті 450 м, а пізніше, дещо північніше, зупинився на ночівлю біля с. Плоцьк Арцизського р-ну. Наступні дні птах продовжив свій переліт через територію Молдови, України, Білорусії, Польщі, Литви, Словаччини, Угорщини, Сербії.
 Схема переміщення сипа білоголового в околицях Дунайського біосферного заповідника

 Схема переміщення сипа білоголового на території Європи

Вівсянка чорноголова (Emberiza melanocephala). В Літописі природи "Дунайські плавні" за 1977 р. вид значився в списках, хоча деталі зустрічі невідомі. Можливо через це вид вже пізніше не наводиться в списках (Жмуд, 1999). Вівсянка чорноголова під час міграцій регулярно відмічалася на о. Зміїний, що розташований в 33 км від меж ДБЗ. Окрім того одиночного самця 29.07.2015 було відмічено в околицях с. Приморське Кілійського р-ну (Панчук і др, 2018), що знаходиться в безпосередній близькості з межами ДБЗ. Вид також був відмічений й на прилеглих ділянках – 31.05.2010 птах відмічений поблизу с. Орлівка Ренійського р-ну (Цвелых, 2018), а 10.05.2020 поблизу с. Новомихайлівка Татарбунарського р-ну на березі Тузлівської групи лиманів (власні спостереження).
Вищезазначена інформація дає підставу включити зазначені види до узагальнюючого списку видів птахів ДБЗ, який наразі становить 302 види (близько 71% видового складу птахів України). Окрім того зазначені три види птахів занесені до Червоної книги України та міжнародних природоохоронних списків, що додатково вказує на важливість регіону для їх збереження. 
 Вівсянка чорноголова (Emberiza melanocephala). Фото: Яковлєв М.


Література:

Жмуд М. Є. Птахи. Біорізноманітність Дунайського біосферного заповідника, збереження та управління (ред. Ю.Р. Шеляг-Сосонко). Київ. Наукова думка., 1999. – с. 146-581.
Панчук О. С., Давиденко І.В., Бондарчук Ю. М. (2018): Спостереження тварин, які занесені до Червоної книги України. - Матеріали до 4-го видання Червоної книги України. Тваринний світ. Київ. 2: 110-115.
Цвелых А. Н. Появление черноголовой овсянки в Украинском Придунавье  // Беркут. Український орнітологічний журнал. Том 27. Випуск 1. м. Чернівці – 2018, – с.75.