2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь



        Ця подія покликана привернути увагу громадськості і урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь для підтримання стійкого розвитку нашої планети. Конвенція про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення в першу чергу в якості середовища проживання водоплавних птахів, була підписана 2 лютого 1971 р. в місті Рамсар (Іран), і з тих часів носить назву Рамсарської конвенції. День її підписання в 1997 р. був об’явлений Всесвітнім днем водно-болотних угідь. Головною ціллю конвенції є збереження і раціональне використання водно- болотних угідь як засіб досягнення стійкого розвитку в усьому світі.
         За пропозицією Секретаріату Рамсарської конвенції інформаційна кампанія 2018 року проводиться під лозунгом «Водно-болотні угіддя для збалансованого розвитку міст».
         Річки, ставки, озера, затоки та узбережжя – ці та інші водно-болотні угіддя у містах роблять їх більш привабливими та придатними для життя. Водно-болотні угіддя формують унікальні міські зелені зони, урізноманітнюють міський пейзаж, є привабливими для прогулянок та відпочинку, зволожують повітря та понижують його температуру, зменшують вплив повеней, поповнюють запаси питної води, очищують води від забруднення тощо.
          Протягом тривалого часу спостерігаються процеси стрімкої урбанізації. Очікується, що до 2050 року в містах буде жити 66 % населення планети. На жаль, більшість людей не усвідомлюють цінність та важливість водно-болотних угідь. Досить часто у містах ці угіддя розглядаються як пустки і місця для звалищ або забудови. Вчені підрахували, що з 1990 року площі водно-болотних угідь зменшилися на 64 %, у той час як площі міст активно збільшуються.
          Тому, в 2018 році Секретаріат Рамсарської конвенції закликає розглядати водно-болотні угіддя як складову інфраструктури міст і населених пунктів, яка надає унікальні та додаткові можливості для гармонійного і збалансованого розвитку урбаністичного середовища.
           Дельта Дунаю – одне з найбільших та добре збережених водно-болотних угідь Європи.
        Місто Вилкове – унікальне місто в дельті Дунаю. Вилкове -місто глибоких традицій, вулиць-каналів (єриків), смоляних човнів, старообрядських храмів, смачних фруктів і ягід, рибного різноманіття та неповторного місцевого вина.
          Розвиток туристично ‑ рекреаційної галузі визнано місцевою владою одним із основних напрямків соціально-економічного розвитку м. Вилкове. 
          Для розвитку необхідно зберегти унікальну водну частину міста. Водно-болотні угіддя, яки знаходяться безпосередньо в місті, відіграють важливу роль у забезпеченні екологічної безпеки та сталому розвитку міста.
        Необхідне суворе дотримання будівельних норм в місті та контроль за забрудненням, заборона та обмеження нових забудов вздовж річки Дунай.
           І лише всі ми разом зможемо зберегти водно-болотні угіддя дельти Дунаю – екологічне серце Європи!


Підготувала науковий співробітник
Інформаційно-туристичного центру
Дунайського біосферного заповідника

Балацька Т.І.