Україна та Румунія об’єдналися у справі порятунку осетрових риб


Осетрові риби жили разом з динозаврами, тобто ще 170 мільйонів років тому, та змогли вберегтися від нещасливої долі своїх «товаришів». На жаль, наразі популяція цих риб катастрофічно зменшується, не зважаючи на те, що з 2000 року промисловий вилов осетрових в Україні заборонено, а усі аборигенні види цих рідкісних риб «прикрашають» Червону книгу України.




Сьогодні у водах Чорного та Азовського морів та басейні Дунаю збереглися лише крихти від колись потужних популяцій осетрових риб. За таких обставин, вкрай важливим питанням у справі збереження диких осетрових є саме об’єднання усіх зусиль влади, науковців, місцевих громад, природоохоронних громадських організацій  та всіх зацікавлених і небайдужих природолюбів, до того ж, як українських, так і іноземних.

З цією метою в Одесі 23 травня WWF в Україні була організована румунсько-українська робоча зустріч з налагодження співробітництва в сфері охорони осетрових риб та рибних ресурсів. «Осетрові – зникаючий вид, тож треба якнайшвидше докласти всіх можливих зусиль, щоб зберегти їх. WWF вже давно працює у всіх країнах нижнього Дунаю над подоланням основних загроз для осетрів: блокування міграційних шляхів, незаконний вилов та зниження чисельності з інших причин. А з 2016 ми почали піднімати це питання і в Україні. Тож метою зустрічі  було насамперед обмін інформацією між державними контролюючими структурами двох країн, як відповідь на побажання реформованого Управління Держрибагенства в Одеській області, й – створення можливості для налагодженні діалогу й координації дій між українською та румунською сторонами», - підкреслила координатор проектів WWF в Україні Наталія Гозак.

Діалог щодо збереження осетрових відбувся завдяки підтримці Одеської облради й Одеської облдержадміністрації та участі директора й провідних фахівців Дунайського біосферного заповідника (Україна). За один стіл з румунськими гостями сіли керівник управління Держрибагенства в Одеській області Сергій Юрчук, начальник Вилківського загону Прикордонної служби Богдан Гуменюк, експерт Одеського центра ПівденНІРО Сергій Бушуєв, а також долучилися держінспектори нового «Рибоохоронного патруля».  «За останні 40 років це перша зустріч на такому рівні, присвячена охороні червонокнижних осетрових риб в транскордонному регіоні. І ми мусимо бути чесними,відвертими і відчувати свою особисту відповідальність, щоб визначити проблеми в цій сфері» - підкреслив директор Дунайського біосферного заповідника (Україна) Олександр Волошкевич.

За підтримки й безпосередньої участі колег з WWF-Румунії, ділитися досвідом з українцями приїхали державний секретар Міністерства навколишнього середовища Румунії Іон Кимпяну, представники Біосферного Резервату «Дельти Дунаю» (Румунія) й особисто його новопризначений губернатор Малін-Матеі Мушетеску. «Природа не має кордонів, тому і ми тут, щоб співпрацювати, - зазначив Малін-Матеі Мушетеску. - Заповідник багатий біорізноманіттям, однак осетри мають розглядатися як один із його скарбів. Різні румунські організації вже почали роботу із захисту осетрових риб, та потрібно ще зробити чимало. Заборона на вилов осетрових діє протягом останніх 10 років, і за цей час у води Дунаю було випущено 1 мільйон мальків, що коштує €1 млн. щорічно. Однак лише разом ми зможемо відновити популяцію осетрових риб до рівня їх економічного значення. Ми хочемо, щоб одного дня добування дикої ікри розглядалося не через призму науки, але і кулінарії».

На зустрічі учасники підняли питання щодо дослідження місць існування диких осетрів та їх охорони, реінтродукції та зариблення, комунікації з ринком та покупцями, роботи на рівні політиків, безпосередньо із рибальськими громадами, бізнесом. Пролунало багато цікавих доповідей щодо іхтіофауни Чорного та Азовського морів та дельти Дунаю, а також приклади різнопланового досвіду охорони осетрових в Україні та Румунії.

Сподіваємося, що зустріч на такому рівні стала першою ластівкою на шляху до побудови плідної співпраці між представниками Румунії та України. Сторони погодилися тісно співпрацювати й надалі. «Для нас важливо, що зустріч пройшла плідно та з максимальним залученням сторін, - відзначила Наталія Гозак. - Результатом стала низка питань, котрі вже зараз були взяті в роботу присутніми учасниками. Наприклад, обговорювалася значна різниця між системою покарань у разі правопорушень стосовно осетрових риб: в Україні за незаконний вилов білуги штраф сягає 100 000 грн., проте якщо ж ця  риба продається на ринку, то за це передбачена її конфіскація  та смішний  штраф за торгівлю червонокнижними видами  - 170-510 грн. Разом з тим, на румунській стороні Дунаю незаконний вилов карається хоча і меншим штрафом  у 1500 євро, проте у повторному випадку – кримінальною відповідальністю з трьома роками ув’язнення. Але найголовніше - торгівля дикими осетрами в Румунії буде каратися так само, хіба що зі строком ув'язнення від 6 місяців. Я впевнена, що українському законодавству потрібні такі зміни».

За детальною інформацією звертайтеся до:
Наталя Гозак, WWF в Україні,
Більше про WWF:
Всесвітній фонд природи (WWF) – це одна з найбільших та найповажніших незалежних природоохоронних організацій, представництва якої діють більш ніж у 100 країнах за підтримки майже 5 мільйонів людей по всьому світу. Місія Всесвітнього фонду природи – зупинити деградацію природного середовища планети та побудувати майбутнє, в якому людство житиме у гармонії з природою, шляхом збереження біологічного різноманіття світу, сталого використання природних ресурсів та скорочення забруднення і марнотратного споживання.