До Міжнародного дня мігруючих птахів

Друга субота та неділя травня є днями, у які відзначають Міжнародний день мігруючих птахів. Цей день присвячено даті підписання 10 травня 1906 року Міжнародного Договору про охорону птахів. В 2017 році свято відзначається 10 травня під гаслом «Їх майбутнє, це наше майбутнє – здорова планета для мігруючих птахів і людей».

Через територію північно-західного Причорномор'я проходить один з найбільших міграційних коридорів птахів, через який двічі в рік понад 250 видів птахів, збираючись в багатотисячні зграї, здійснюють сезонні перельоти до Європи, Азії та Африки. З кожним днем кількість мігруючих птахів і їхнє видове різноманіття збільшується. «Вбравшись» в гарні шлюбні наряди, птахи поспішають прилетіти в ті місця, де колись з'явилися на світ самі. Інтенсивніші міграції починаються в квітні, коли повітря прогрівається, а світлий час доби подовжується. В першій декаді травня весняні міграції більшості птахів закінчуються.

        На території Дунайського біосферного заповідника відмічено 252 мігруючих видів птахів, серед яких 68 занесені до Червоної книги України та цілого ряду міжнародних природоохоронних списків. Ознайомитись з деякими видами, які зустрічаються на території Дунайського біосферного заповідника можна ознайомитись в представленому слайд-шоу: