22 квітня - Міжнародний день Матері-Землі

       22 квітня - Міжнародний день Матері - Землі - свято любові та турботи про наш спільний дім.       Історія цього свята пов'язана з ім'ям жителя американського континенту Джона Мортона. В кінці 19 століття Дж. Стерлінг Мортон переїхав на територію пустельної прерії штату Небраска, поодинокі дерева якої посилено вирубувалися на будівництво будинків і на дрова. Мортон запропонував влаштувати день, присвячений озелененню, і заснувати призи для тих, хто висадить більшу кількість дерев. Цей день назвали Днем дерева.
      Протягом першого Дня Дерева жителі штату висадили близько 1 млн дерев. У 1882 році штат Небраска оголосив День Дерева офіційним святом. Він відзначався в день народження Мортона - 22 квітня.      З 1970 року святкування Дня дерева було значно розширеним. Пропагувалася не тільки роль озеленення територій, а і охорони рослинного і тваринного світу в цілому. Як наслідок, свято отримало новий зміст і нову назву - «День Землі».
    
Починаючи з 1990 року, центром і організатором святкування Дня Землі в Сполучених Штатах Америки виступають національні парки. У цей день проводиться збір коштів на підтримку територій, які потребують особливої ​​охорони, виставки, бесіди, лекції. Свято набуло нового значення, і разом з тим, і нову назву - «Марш парків».    У Росії, Україні, Білорусі, Вірменії та державах Центральної Азії Марш парків щорічно святкується з 1995 року за ініціативою Центру охорони дикої природи (ЦОДП). 3-4 тиждень квітня - щорічна міжнародна екологічна акція на підтримку заповідної справи - Марш парків.Марш парків - міжнародна акція громадської підтримки особливо охороняємих природних територій. Заповідні природні території - надбання країни і кожного її жителя. Це безцінні зразки незайманої або мало порушеною природи, несхильною прямому і дедалі більшому впливу руйнівної діяльності людини. Такі ділянки абсолютно необхідні для його виживання, для розумного і раціонального ведення господарської діяльності.   У 2009 році Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, ухваливши відзначати його 22 квітня.    22 квітня всі, кому не байдуже майбутнє нашої планети, а значить і своє власне майбутнє, кому не байдуже, якою побачать нашу планету майбутні покоління, можуть внести свій посильний внесок, взявши участь в Міжнародному Дні Матері-Землі.

Підготувала Тетяна Балацька - науковий 

співробітник Дунайського біосферного заповідника.