ЯК ПРОЙШОВ МІЙ ВЕЛИКИЙ ДЕНЬ УКРАЇНА (BIG DAY) - 3



Коли конкурс проходив навесні вперше...
через купу поточних справ, нам з Олександром Гайдашем (зоолог Українського науково-дослідного протичумного інституту ім. І.І. Мечникова МЗ України) не вдалося присвятити весь день цьому цікавому конкурсу. Обліки ми тоді проводили лише на одному лимані Бурнас в межах Національного природного парку "Тузловські лимани", довжина маршруту склала лише 8 км. Але все ж нам тоді вдалося відмітили 62 види птахів та посісти третє місце в Україні.
Територія, на якій ми зазвичай проводимо дослідження, є унікальною. Зветься вона Буджаком, є частиною історичної області України – Бесарабії та розташована між Дунаєм, Дністром та Прутом. Територія унікальна своїми ландшафтами та багатою флорою та фауною. В українській частині Бесарабії знаходиться 13 мілководних солонуватоводних лиманів, 6 прісноводних озер, до яких входить найбільше в Україні природне озеро Ялпуг. На цій території знаходиться одна з найбільших в Європі дельта Дунаю та дельта Дністра, які представлені заплавними лісами, могутніми плавнями, островами та луками. В південній частині Бесарабії знаходиться шельфова зона Чорного моря. А ще Бесарабія - це десятки кілометрів піщаних кіс, глинисті урвища, малі річки, невеличкі лісові масиви, які мають зазвичай штучне походження. Бесарабія - це залишки, в минулому масштабних степових ділянок, це понад 40 водосховищ, серед яких одне з найбільших в Україні – Сасикське водосховище, а ще Бесарабія - це десятки тисяч гектарів агроценозу, які фактично витіснили унікальні природні комплекси. Та це окрема тема. Все ж таки я розповім як пройшов мій «Великий день-3».
Напередодні змагань я зареєстрував команду «Bessarabian Birds». Саме таку назву мала наша з Сашком Гайдашем 39-денна експедиція з вивчення птахів Бесарабії в 2014 році. На жаль, цього разу мені довелося самому брати участь. Вже давно було цікаво для себе провести експеримент, скільки можна за один день відмітити видів, вишукуючи їх по різним біотопам. Коли проводиш традиційні обліки птахів, задачі, зазвичай, інші, тому результату вони такого не дають. Виїзд, який я планував о 6 годині ранку, дещо змістився через туман. Тому прийшлося виїхати лише о 8 годині з м. Вилкове. Для себе я намітив декілька точок для спостережень: ділянка Стенцівсько-Жебриянівських плавнів поблизу с. Приморське, приморська частина заливу Бадіка, Сасикська дамба, Джантшейський лиман, лиман Малий Сасик, південно-західна частина лиману Шагани, а на зворотному шляху планував відвідати заплавний ліс поблизу м. Вилкове та систему рисових чеків. Практично все заплановане відвідав, окрім рисових чеків – не вистачило ні часу, ні пального ((. Шкода, адже ще на якихось 5 видів список би доповнився. Всього 11.09.2016 з 8.00-19.00 я відмітив 104 види, деякі види залишились під питанням, тому я їх і не включав до загального списку. Такими були мартин середземноморський (дякую Олегу Форманюку за те, що все ж таки підтвердив мої сумніви стосовно видової приналежності птаха), дятел сирійський, вільшанка, очеретянка велика. Де відмітив я на маршруті, здавалось досить звичайних в цей період дроздів. Не бачив лелек, удода, посмітюху, синиць вусатих, горихвістки чорної та зяблика. За день було проведено 128 км автомобільного маршруту та 7 км пішого маршруту. Найбільш цікавими для мене були 2 особини скопи, понад 30 особин сивки звичайної та 1 особина жовни чорної. В цілому я результатами задоволений. Експеримент вдався, а для себе я отримав певний досвід, відпочинок та задоволення. Перше місце, яке я здобув в Україні, пов’язане лише з тим, що мені пощастило народитися та працювати в такому прекрасному місці – Бесарабії. Сподіваюсь, що об’єкти заповідного фонду, які тут розташовані: Дунайський біосферний заповідник, Національний природний парк «Тузловські лимани», Національний природний парк «Нижньодністровський», регіональний ландшафтний парк «Ізмаїльські острови» та цілий ряд заказників місцевого значення, будуть працювати на благо природи. І дуже хотілося б, щоб нарешті чиновники усвідомили свою відповідальність за ті природні багатства, що ми маємо, а місцеві жителі зрозуміли, що ці ресурси не вічні, а їхнє збереження залежить від кожного з нас.
P.s. Дякую Олексію Комаровському за організацію конкурсу.

             Максим Яковлєв, орнітолог Дунайського біосферного заповідника НАН України

                                          Сивки звичайні (Pluvialis apricaria). Лиман Джантшейський.


Чапля сіра (Ardea cinerea). Сасикська дамба.


Жовна чорна (Dryocopus martius). Заплавний ліс поблизу м. Вилкове.


Мартин середземноморський (Larus michahellis). Околиці заливу Бадика.


Жовна чорна (Dryocopus martius). Заплавний ліс поблизу м. Вилкове.


Коловодник ставковий (Tringa stagnatilis). Джантшейський лиман.