В місті Вилкове запущена лінія з виробництва очеретяних брикетів

28 листопада 2014 р.

В рамках проекту «Адаптація до зміни клімату в дельті Дунаю» в м. Вилкове встановлена лінія з виробництва брикетів з відходів очерету і спеціальний котел, за допомогою якого буде опалюватися будівля Вилківської міськради. Цими ж брикетами будуть опалюватися кордони
інспекторів служби державної охорони Дунайського біосферного заповідника. Інша частина брикетів надійде в продаж для місцевого населення.



Вилківський міський голова Н. Т. Дзядзін демонструє встановлений твердопаливний котел

Проект встановлення лінії з брикетування – перший подібний досвід для українського Придунав'я. Цей проект дуже перспективний і корисний не тільки для регіону, а й для України в цілому, тому що наша країна зараз бере курс на енергонезалежність і стимулює отримання енергії з відновлювальних джерел.

У регіоні є надлишок ресурсу для роботи брикетувальної лінії. У м. Вилкове працює 9 підприємств із заготівлі очерету. Відходи від сортування очерету щорічно складають близько 300 тонн і з мінімальними затратами можуть бути використані для виробництва паливних брикетів. Потужність лінії дозволяє брикетувати до 400 кг тростини на годину, тобто вона буде повністю завантажена протягом усього сезону.

Брикети являють собою добре спресовані блоки сухого очерету. Ними можна ефективно опалювати будівлі, спалюючи їх в спеціальних твердопаливних котлах або навіть в звичайних сільських печах. Твердопаливні котли більш ефективні і мають більш високий коефіцієнт корисної дії. Твердопаливні котли можуть бути приєднані до системи опалення будинку як і, наприклад, газовий котел.

В рамках проекту в Вилківській міській раді встановлено твердопаливний котел для опалення будівлі брикетами. Міський голова Вилкове М. Т. Дзядзін зазначив: «Завдяки переходу на опалення міськради брикетами ми зможемо зберегти частину коштів і передати їх для опалення школи та дитячих садочків. Скоро ми будемо відкривати в місті 3-й дитячий садок «Казка», який плануємо опалювати брикетами і готуємо для цього відповідну документацію».



Лінія для брикетування очерету

Також частина брикетів передаватиметься для опалення кордонів інспекторів служби державної охорони Дунайського біосферного заповідника. Директор Дунайського біосферного заповідника А. Н. Волошкевич зауважив: «Ми вже пробували опалювати наші кордони брикетами і були дуже задоволені. Порівняно з вугіллям і дровами вони набагато швидше прогрівають приміщення, що важливо для інспекторів охорони, яким доводиться повертатися на кордони пізнім вечором в дощ або сильний мороз. Головне, що тепер відходи не вивозяться на сміттєзвалище, де часто підпалювалися, створюючи загрозу пожеж і забруднюючи атмосферу. Використання брикетів дозволить також зменшити вирубку лісів. Крім того, це серйозна матеріальна допомога заповіднику в умовах жорсткого самофінансування, особливо за нинішньої ситуації в країні».

Частина вироблених лінією брикетів надійде в продаж для місцевого населення. Брикети дуже теплоємні і можуть з успіхом замінити вугілля, що зараз використовується для опалення будинків місцевих жителів. До того ж, їх собівартість нижча – якщо тонна вугілля в Придунав'ї сягає зараз 5500 грн., то тонна брикетів місцевого виробництва буде коштувати як мінімум у два рази дешевше. Доступні для установки в будинках й твердопаливні котли, виробництво яких вже налагоджене в Україні. Їх вартість для приватного будинку складає від 10 000 гривень.

До зазначених вигід для місцевого населення можна додати створення додаткових робочих місць в регіоні у разі подальшого розвитку цього перспективного напрямку.

«Використовувати очерет в дельті Дунаю для виробництва брикетів добре і для природи – цього ресурсу в регіоні багато і його мозаїчне викошування призводить до відновлення плавнів Дельти. Крім того, спалювання місцевих брикетів не приводить до додаткових викидів парникових газів, тому що відбувається колообіг вуглецю в регіоні, що сприяє адаптації регіону до наслідків зміни клімату», – додаєМихайло Нестеренко, координатор проекту, WWF в Україні.

Проект "Адаптація Дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними і земельними ресурсами" ставить за мету сприяти адаптації екосистем, системи управління та господарської інфраструктури в регіоні Дельти Дунаю до можливих впливів зміни клімату. Трирічний проект фінансується Євросоюзом і об'єднує три країни: Румунію (партнери проекту – Біосферний Заповідник «Дельта Дунаю» та Всесвітній фонд природи WWF), Україна (Дунайський біосферний заповідник, WWF і ГО «Центр регіональних досліджень») і Молдову («Екоспектр»). Проект виконується за підтримки Міжнародної комісії із захисту Дунаю (ICPDR).



За більш детальною інформацією звертайтесь:

Катерина Куракіна,

Менеджер зі зв'язків з громадськістю WWF в Україні,

моб: 095 28 99 822,

e-maіl: Katya.Kurakina@wwfdcp.org