Оновлений Інформаційно-туристичний центр запрошує гостей

10 вересня 2014 р.

1 вересня в м. Вилкове відбулося урочисте відкриття Інформаційно-туристичного центру Дунайського біосферного заповідника. Інформаційний центр був відреставрований, доповнений новими експонатами та обладнанням. Оновлення центру відбулося в рамках
проекту «Адаптація дельти Дунаю до кліматичних змін» за сприяння компанії «Капарол Україна».

Інформаційно-туристичний центр Дунайського біосферного заповідника був відкритий для відвідувачів рівно 14 років тому – 1 вересня 2000 року. За цей час можливостей оновити його практично не було. Центр є візитною карткою заповідника, щорічно його відвідує близько 2000 туристів, в тому числі багато іноземців, в ньому проводяться конференції та семінари, заняття для школярів та засідання Молодіжного Дунайського Клубу. В візит-центрі представлена невелика краєзнавча експозиція, макети тварин, що мешкають в заповіднику, а також інформаційні матеріали про життя людей і природи Придунайського регіону.

Першими відвідувачами оновленого центру стали вчителі та учні 11 класів Вилківського НВК-ліцею. Під час урочистого відкриття центру перед гостями виступили: Олександр Волошкевич – директор Дунайського біосферного заповідника, Тетяна Балацька – науковий співробітник Інформаційно-туристичного центру заповідника, Катерина Куракіна –представник Всесвітнього фонду природи WWF в Україні, Соловйова Алла Георгіївна – директор НВК-ліцею й Юріна Марина Костянтинівна – педагог-організатор НВК-ліцею. Для школярів були проведені конкурси на знання Дунаю і природи заповідника, показаний чудовий фільм про Дунай і мультфільм про кліматичні зміни в регіоні.

Реставрація будівлі центру включала заміну даху та пефарбування стін. Матеріали для фарбування надала компанія «Капарол Україна». Також був оновлений виставковий фонд візит-центру. Він поповнився видовищними фотографіями флори і фауни Придунав'я, автором яких є орнітолог заповідника Максим Яковлєв. Інтерактивний стенд «Збери дунайську рибку!» дозволяє відвідувачам в ігровій формі познайомитися з цікавими мешканцями Дунаю, багато з яких охороняються законом України.



Окрасою експозиції центру стала сучасна об'ємна карта території Дунайського біосферного заповідника та міста Вилкове. Карта виготовлена зі скла і металу, різні зони заповідника підсвічуються. До карти додаються пересувні фігурки представників флори і фауни заповідника і різні культурні та історичні об'єкти унікального міста на воді.

Технічне оснащення центру доповнилося 3D панеллю, на якій відвідувачі можуть вивчати 3D модель плавнів, а також дивитися тривимірні фільми про природу регіону.

Для візит-центру були підготовлені кілька експонатів, присвячених зміні клімату – інформаційний стенд «Зміна клімату в Придунав'ї. Чому я повинен про це знати?» і фотовиставка, що складається з 20 видовищних фотографій з фотобази WWF. Ці матеріали розкажуть відвідувачам, що таке зміна клімату, чому вона відбувається і чим цей процес загрожує світу і нашому регіону. Найбільш корисною інформацією для жителів Придунав'я стануть поради про те, як пристосуватися до нового клімату, щоб і далі отримувати високі врожаї, убезпечити себе від несприятливих наслідків і процвітати.



Фотовиставка є частиною інформаційної кампанії, яка присвячена адаптації регіону Дельти Дунаю до наслідків зміни клімату. В рамках кампанії підготований буклет з порадами з адаптації, який поширюється серед жителів 20 населених пунктів українського Придунав'я. Також увазі жителів дельти Дунаю представлений короткий мультфільм і статті з більш детальною інформацією про проблему зміни клімату в нашому регіоні, її наслідки та можливості до них пристосуватися.

Поради щодо адаптації місцевого населення до наслідків зміни клімату розроблені вченими та екологами Одеської області, України та інших країн. Вони є частиною більш масштабного документа – транскордонної Стратегії кліматичної адаптації. Всі активності проводяться в рамках трирічного проекту «Адаптація дельти Дунаю до кліматичних змін», що фінансується Євросоюзом. Проект реалізується Всесвітнім фондом природи WWF, Дунайським біосферним заповідником і НУО «Центр регіональних досліджень».

Фото: Лев Савицький

Більше про проект «Адаптація Дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними та земельними ресурсами»: http://wwf.panda.org/dd_climate_adaptation



Інформація про урочисте відкриття Інформаційно-туристичного центру ДБЗ була висвітлена на сайті WWF в районних газетах: “Дунайская заря” № 65(10965) від 5 вересня 2014 року та “Наше время” № 71(2086) від 9 вересня 2014 року