Альтернативна енергетика у нашому житті

У попередніх статтях циклу багато було сказано про те, як зміни клімату вплинуть на життя нашого регіону, а також про те, як ми можемо пристосуватися до цього процесу. Крім впливу на природу, наше здоров'я і методи господарювання, вплив буде відчуватися й в економічному та енергетичному секторах.


Згідно експертних прогнозів, викопні джерела тепла й енергії – вугілля, газ, нафта, будуть в майбутньому значно дорожчати через підвищення попиту, виснаження запасів, а також міжнародних конфліктів і внутрішніх політичних криз.

Тому необхідно зменшувати залежність енергетики і теплового сектора країни від викопного палива, що також сприятиме скороченню викидів парникових газів.

Країни Європи отримують в середньому більше 14% енергії, необхідної для країни, від поновлюваних джерел. Найбільший показник у Норвегії, він перевищує 64%. В Україні – менше 1%. Зараз в світі 95 країн, що розвиваються, ведуть політику, що стимулює розвиток відновлювальних джерел енергії, що в 6 разів більше ніж у 2005 році. Наша країна також повинна звернути увагу на цю сферу.

Тому що використання альтернативних джерел енергії – поки ще новий напрямок, люди нашої країни і регіону вважають їх чимось далеким і недоступним. Давайте разом розберемося в питанні і постараємося розвіяти ці переконання.

Що таке альтернативна енергетика і «з чим її їдять»?

Класичним засобом отримання тепла та енергії вважається спалювання викопного палива – вугілля, нафти, газу. В результаті цього в повітря потрапляє дуже багато парникових газів – вуглекислого газу, метану та інших. Крім того, запаси викопного палива не є нескінченними, і тому ціни на ці ресурси будуть весь час зростати. За середніми підрахунками нафти в розвіданих родовищах світу вистачить на 15-25 років, газу – на 30-50 років, вугілля – на 100-200 років, при сьогоденних темпах видобутку і споживання.

У 20 столітті людина навчилася отримувати енергію в процесі розпаду атомів деяких речовин. Атомна енергетика безпосередньо не супроводжується викидами парникових газів, але має інші недоліки – високий ризик масового ураження в разі аварій на АЕС, необхідність захоронення радіоактивних відходів та інші.

У 21 столітті популярність отримала альтернативна енергетика – використання енергії природних поновлюваних джерел – сонця, води, вітру, геотермальної енергії, енергії біомаси, біогазу та інших. Альтернативні джерела енергії становлять інтерес через вигідність їх використання і, як правило, низький ризик заподіяння шкоди довкіллю.

Не слід вважати, що це зовсім новий напрям в енергетиці. Ще в доісторичну епоху люди палили вогнища для обігріву, пізніше – топили печі дровами, підігрівали воду на сонці, використовували енергію поточної води на водяних млинах і таке інше.

Останнім часом людина винайшла більш ефективні інструменти для використання цієї енергії – сонячні панелі, колектори, вітряки, гідроелектростанції, сучасні установки для отримання енергії від різниці температур на поверхні ґрунту та в його надрах і багато інших. Вони дозволяють переводити природну енергію, джерела якої нас оточують, в більш доступну та зручну для нас електричну енергію та тепло, які ми можемо використовувати в повсякденному житті.

Як Ви можете отримувати енергію в домашніх умовах?

Хоча останнім часом наука зробила крок далеко вперед, багато людей, в тому числі і в нашій країні та регіоні, вважають використання поновлюваних джерел енергії чимось недосяжним, недоступним для використання простими людьми в повсякденному житті.

Насправді нам доступні багато пристроїв, що працюють від енергії сонця, вітру чи інших джерел – починаючи від найпростіших і до більш складних.

На полицях магазинів або в Інтернеті можна знайти, наприклад, зарядні пристрої для телефону або ноутбука, оснащені невеликою сонячною панеллю. Вони можуть бути Вам особливо корисні на природі або в інших випадках, коли «під рукою» немає робочої розетки.

Якщо говорити про більш складні пристрої, жителям України стають все більш доступними сонячні колектори, панелі, вітряки, якими вже якийсь час ефективно користуються міні-готелі і господарства в різних куточках нашої країни. До того ж, новий закон України дозволяє приватним особам продавати надлишок електроенергії, отриманої від альтернативних джерел в господарстві, державі за спеціальним «зеленим тарифом».

Розповімо трохи докладніше про ці пристрої.

Сонячні колектори дозволяють нагрівати воду за допомогою сонячної енергії. Ця вода може потім циркулювати в системі опалення або використовуватися для гарячого водопостачання будинку. Всесезонний колектор може працювати і взимку, в умовах слабкої освітленості і негативних температур. Сонячні колектори зараз виробляються і в Україні. Вартість одного колектора варіює залежно від розміру, типу і виробника і починається від 2500 грн.

Вітряки називаються ще вітряними млинами або вітрогенераторами. Вони можуть ефективно використовуватися в місцях, де часто дмуть сильні вітри, енергія яких може бути переведена в електроенергію. Остання надходить в електромережу будинку і може бути використана поряд з централізованим електропостачанням. Вітряк можна придбати починаючи від 4000 грн.

Сонячна панель переводить енергію сонця в електроенергію. Сонячна панель працює як в теплу пору року, так і взимку. Вартість панелей значно варіює. Невеликі моделі, наприклад, 50х35 см можуть коштувати близько 500 грн. На основі сонячних батарей створені різні зарядні пристрої для побутових приладів.

Також в приватному будинку можуть бути встановлені біогазові установки, геотермальні системи та інші пристрої, що дозволяють використовувати альтернативні джерела енергії.

Зрозуміло, що спочатку Вам потрібно вкласти гроші і придбати такі пристрої, але вони окуплять себе 3-7 років, в залежності від потужності пристрою, а також кількості споживаної Вами енергії, і Ви станете повністю або частково незалежним від централізованої тепло- та енергомережі.

Обігрів будинку за допомогою біомаси

Ще однією можливістю використання природних поновлюваних ресурсів є обігрів будинку спалюванням біомаси. Різні деревні залишки, солому, очерет можна спресовувати в спеціальних установках в брикети або виробляти пелети (дрібніші паливні гранули). Пелети та брикети можна спалювати в звичайних сільських печах або в спеціальних твердопаливних котлах, які є більш ефективними, оскільки перешкоджають втратам тепла і мають більш високий коефіцієнт корисної дії. Твердопаливні котли можуть бути під’єднані до системи опалення будинку і обігрівати його.

Від спалювання брикетів виділяється майже така ж кількість тепла, як і від спалювання вугілля, але коштують вони дешевше. Якщо тонна вугілля в населених пунктах Одеської області коштує зараз близько 5 тисяч гривень, то тонна брикетів місцевого виробництва коштуватиме в півтора-два рази дешевше. Крім того, спалювання місцевих брикетів не призводить до додаткових викидів парникових газів, тому що відбувається колообіг вуглецю в регіоні.

Твердопаливні котли виробляють і в Україні. Їх вартість для приватного будинку складає близько 10 000 гривень. Опалення приватного будинку газом раніше обходилося в 500 і більше гривень на місяць, а зараз буде ще дорожче. Якщо замінити газовий котел на твердопаливний, то останній окупиться за кілька років.

В рамках проекту «Адаптація до зміни клімату в дельті Дунаю»в м. Вилкове вже встановлена лінія з виробництва брикетів з відходів очерету і спеціальний котел, за допомогою яких опалюється будівля Вилківського міськради. Цими ж брикетами будуть опалюватися кордони інспекторів служби державної охорони та будівлі Дунайського біосферного заповідника. Інша частина брикетів надійде в продаж для
місцевого населення.

Використовувати очерет в дельті Дунаю для виробництва брикетів добре з декількох точок зору – цього ресурсу в регіоні багато і його мозаїчне викошування призводить до відновлення плавнів Дельти. До того ж, відновлюваність ресурсу дуже висока –очерет щорічно відростає.

Таким чином, альтернативна енергетика цілком може увійти в дім кожного українця. Якщо ми будемо поєднувати енергоефективність з використання альтернативних джерел енергії, то зможемо побудувати енергонезалежне майбутнє для нашої країни.

За більш детальною інформацією звертайтесь:

Катерина Куракіна,

Менеджер зі зв'язків з громадськістю WWF в Україні,

моб: 095 28 99 822,

e-maіl: Katya.Kurakina@wwfdcp.org

Більше про проект «Адаптація Дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними та земельними ресурсами»: http://wwf.panda.org/dd_climate_adaptation