Туристичний сезон - 2020 на українській частині дельти Дунаю: аналіз і прогноз.

В Інформаційно-туристичному центрі Дунайського біосферного заповідника я працюю 20 років, а також в якості гіда на місцевих туристичних маршрутах. Хочу коротко розказати про своє бачення туристичного сезону-2020 в м. Вилкове і на території заповідника в раніше незнаних умовах - умовах пандемії коронавирусу (COVID-19).

Туристичний сезон пандемія COVID-19 не скосила. Сезон відбувся і був незвичайний. У квітні 2020 року, коли в звичайні роки традиційно лише розпочинався туристичний сезон у м. Вилкове, було введено карантин. Повна розгубленість, закриті кордони і очікування новин від «Українського Дунайського пароплавства», яке організовувало заходи суден з європейськими туристами.  Але дива не сталося, і в м. Вилкове в 2020 році не прийшло жодного судна з іноземними туристами. В кінці квітня стали з'являтися перші співвітчизники, які вибрали садиби в околицях Вилкове для самоізоляції. Вони приїхали на особистих авто і їх зустріли з дотриманням заходів безпеки. Це, в основному, VIP - туристи. Вони стали замовляти туристичне VIP- обслуговування на окремих маломірних човнах. Тенденція збереження VIP-обслуговування простежувалася весь сезон.

На травневі свята в Вилкове зазвичай спостерігався пік чисельності туристів.  В цьому відношенні у 2020 році травневі свята були втрачені. 22 травня в Україні почав діяти Перший етап виходу з карантину, який включив в себе відновлення пересування всередині країни. Закриті кордони і відсутність авіасполучення з популярними туристичними країнами стали поштовхом для відвідування української частини дельти Дунаю тими туристами, які раніше відлітали на відпочинок за кордон.

Завдяки хорошій автомобільній дорозі від Одеси та Ізмаїла до Вилкове і чорноморського курорту Приморське Вилківської об'єднаної громади наші співвітчизники вибирали для відпочинку Вилкове, нашу дельту і наше морське узбережжя. Проте і в нашому випадку проявилась одна із основних особливостей сезону-2020 на Україні, а саме  зменшилась чисельність людей, доходи яких би дозволяли їхати у віддалені місцевості подорожувати або відпочивати.  Одні втратили роботу, інші переживали значні збитки в бізнесі, треті берегли заощадження на лікування або витрачали гроші на ліки та лікарів.

Опитування, проведене соціологічною групою "Рейтинг" наприкінці травня, показало, що 66% українців не планували відпочинок взагалі, і тільки 30% ствердно відповіли на питання про намір відпочити влітку. 4% - не змогли дати відповідь. Серед основних причин скасування відпочинку були відсутність коштів (44%), страх заразитися коронавірусом  (21%).

До кінця червня 2020 року туристичний сезон в Вилкове за фактом ще не настав, за винятком вихідних днів.

У попередні роки в наше місто приїжджали великі автобуси з «бюджетними» туристами, також набиралися групи бюджетних відпочиваючих з наших приморських курортів - Приморське Кілійського району, Катранка і Росєйка Татарбунарського району, Затока Білгород-Дністровського району, серед яких було багато відпочиваючих з Республік Молдова і Білорусь. Цього року через карантин цих груп було мало і зменшилась кількість людей в групах. Ці великі групи раніше подорожували по території заповідника на суднах «Пелікан» і «Лебединка» туристичних фірм «Вилкове - Пелікан-тур» і «Вилкове-тур».

Цього року в зв`язку з карантинними обмеженнями кількість «бюджетних» туристів значно зменшилася, також знизився попит на раніше дуже популярні тури вихідного дня. Практично не було дитячих груп, так як були закриті дитячі табори. І тим не менше, найпопулярніший маршрут ДБЗ «0-км» в 2020 році відвідало 18394 туристів. Для місцевих представників туристичного бізнесу рік був хорошим. Підрахувати ж загальну кількість відпочиваючих у м. Вилкове та на території громади дуже важко, тому що постачальники туристичних послуг таку інформацію не оприлюднюють.

Втім, таку спробу зробили мобільні оператори. Компанія «Vodafone Україна» заявила, що в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях, судячи зі зростання мобільного трафіку, туристів було на 30% більше, ніж влітку 2019 року.

Локальні туристи (громадяни, які географічно проживають недалеко від м. Вилкове і дельти Дунаю), для яких ціни в готелях, садибах і на базах наших морських курортів занадто високі, подорожували самостійно на своїх машинах і зупинялися у власних наметах на островах в дельті Дунаю і на піщаній косі довжиною 14 км вздовж дамби, яка відділяє озеро Сасик від Чорного моря і примикає до курорту Приморське. У цьому році таких «диких» туристів стало ще більше. І якщо в дельті раніше були тільки чоловічі компанії рибалок-любителів, то в цьому році з'явилися сім'ї, які облаштовували свій тимчасовий острівний побут: встановлювали біля наметів міні сонячні батареї, будували найпростіші туалети, прибирали за собою сміття.

На морській же косі між Сасиком і морем рівень культури відпочивальників, на жаль, залишає бажати кращого. Вони справляли нужду в кущах або в морі, вивезення сміття не було організовано, піщані пляжі ніколи не чистилися. Та справа навіть не в пандемії, проблема відсутності туристичної інфраструктури на косах не вирішується десятки років, а тепер вона загострилася ще більше. І це - велика проблема для природи унікальної піщаної коси. Повинні бути туалети і контейнери для сміття. Потрібно організувати прибирання і вивезення сміття та прибирання пляжів. Ці послуги повинні бути і повинні бути платними, а гроші повинні йти на благоустрій і створення комфортного відпочинку. Необхідний жорсткий контроль за такими «туристами» і невідворотне покарання у вигляді штрафів.

З нововведень.

* Національна Туристична організація України здійснила ряд посилених заходів з охорони здоров'я і безпеки мандрівників, відповідно до глобальних протоколів Всесвітньої Ради з туризму та подорожей (WTTC). Туристична зупинка «Монастирське подвір'я» ТЧП «Вилкове-тур» задекларувала свою відповідність протоколам #SafeTravels з метою ефективного пом'якшення наслідків пандемії COVID-19 і отримала особливу відзнаку # ПодорожуйБезпечно (Safe travels).

* В Одеській області в рамках проекту ЄС «Підтримка системи географічних назв в Україні» тестується перший в Україні проект еногастрономічного туризму - «Дороги вина і смаку». В рамках проекту в Бессарабії створено туристичний гастромаршрут «Болград - Криничне - Ізмаїл - Вилкове». Еногастрономічний туризм - подорожі з метою пошуку незвіданих смаків і автентичних кулінарних традицій, поєднання вин і інших алкогольних напоїв зі стравами. І смакам в турі приділяється окрема увага. У нас туристи можуть спробувати борщ насторчак, який готується з рибою, покуштувати місцеве вино Новак, і звичайно ж родзинка туру - дунайський оселедець солоний, відварений, смажений, з квашеною капустою, копчений ... Попит на дунайський оселедець високий серед гурманів. Під час карантину було організовано пересилання невеликих партій оселедця «Новою поштою». Але також була загроза того, що промисел міг бути зупинений, тому що не було туристів і риболовецькі підприємства не могли організувати вивезення оселедця. Треба перебудовуватися і реалізовувати оселедець не тільки свіжий й охолоджений, повинна бути надійна повноцінна переробка цього сезонного делікатесного продукту. Це зніме напругу під час путини у рибалок, які будуть впевнені, що виловлений ​​оселедець буде реалізовано. З'являться нові робочі місця і відрахування в місцевий бюджет.

* У 2020 році з'явилася прекрасна можливість подорожувати на теплоході по Дунаю від Ізмаїла до Вилкове - річковий круїз «Ах, білий теплохід».

Орієнтація українців на внутрішній туризм в 2020 році - це вихід з положення, що склалося в результаті карантину. На жаль, деякі наші бази відпочинку не можуть забезпечити такий рівень, як в популярних туристичних країнах, за помірні гроші. Якість морської води, чистота пляжів, вишколеність персоналу і сервіс у нас істотно відстають. Місцеві підприємці хочуть отримувати більше грошей за короткий туристичний сезон, а відповідної якості послуг зазвичай не надають.

Настав 2021 рік. Він не обіцяє нам бути простішим і приємнішим з точки зору глобальних подій, про які всі ми знаємо. В Європі туризм є частиною нормального життя. І люди будуть дуже раді знову мати можливість подорожувати. В якому обсязі вони зможуть собі це дозволити, залежить від того, наскільки сильно торкнеться цієї сфери економічна криза, що є наслідком пандемії коронавірусу.

Думаю, що і в 2021 році локальний туризм буде одним з головних трендів. Розшириться географія подорожей всередині країни. При цьому залишиться запит на відпочинок невеликими групами по цікавих заповідних місцях. Туристи, як і раніше, будуть прагнути відвідати «0-км» - широко відомий маршрут ДБЗ - місце, де Дунай зустрічається з Чорним морем. А водяні буйволи, коники, лані і олені, яких завезли на острів Єрмаків, сприятимуть розвитку нового маршруту екологічного туризму на території заповідника.

Туристичну інфраструктуру потрібно розвивати. Особливо гострі питання - сміття, стан міського сміттєзвалища, чистота міста і пляжів, стан єриків і кладок. І нам треба добре потрудитися в 2021 році, щоб привернути тих туристів, які ще у нас не бували і тих, які традиційно відпочивали у нас.

 

Науковий співробітник Інформаційно-туристичного центру Дунайського біосферного заповідника

Тетяна Балацька