19 700 евро было собрано для сноса плотин на реке Когильник в Дунайском биосферном заповеднике



Природоохоронці зібрали 19 700 євро на знесення гребель на річці Когильник в Дунайському біосферному заповіднику. Це призведе до відновлення річкових екосистем, повернення цінних водоплавних птахів, видр, збільшення кількості і різноманітності риби. Кошти на український проект були зібрані в Нідерландах шляхом краудфандингу в рамках Європейської ініціативи з видалення гребель (спільна ініціатива організацій WWF, Rewilding Europe, Всесвітнього фонду міграції риб, The Rivers Trust та ERN France).
Мальовнича річка Когильник бере свій початок у Молдові, протікає через вкрай посушливий ландшафт, але у верхній частині Сасикського лиману в українській дельті Дунаю утворює видовищні меандри та петлі. Недалеко від гирла річки кілька десятиліть тому в радянські часи місцеві фермери звели 10 гребель, головним чином для отримання доступу до насосної станції, яка використовувалася для зрошення сільськогосподарських культур. Старі дамби, висотою від 0,5 до 1,5 метрів, частково перешкоджають річковій течії, що призводить до фрагментації русла річки і втрати біорізноманіття. Сьогодні насосна станція зруйнована, і дамби не виконують змістовних функцій.
Знесення гребель на Когильнику призведе до відновлення річкового стоку та екосистем. Близько 20 кілометрів річки буде звільнено на користь її мешканців. Сазан, лящ, щука та інші цінні види риб, різні види жаб, а також видра знову зможуть тут вільно плавати і розмножуватися. Будуть відновлені оселища білої чаплі, коровайки, пирникози та інших навколоводних птахів, а також мілководдя, важливі для мігруючих птахів, таких як качки, гуси та кулики. Місцеві жителі також отримають користь від затоплення меандрів, оскільки вони зможуть знову ловити рибу в цій місцевості.
З нашого попереднього досвіду, природа повертається дуже швидко, якщо їй дати шанс. Після видалення дамб або гребель на наступний рік меандри вже зеленіють, риба заходить на нерест, повертаються великі зграї птахів й інші тварини. І це дійсно велика радість: бачити природу, яка так швидко оговтується. Ми дуже вдячні всім, хто зробив свій внесок і підтримав наш проект на Когильнику», - коментує Олександр Волошкевич, директор Дунайського біосферного заповідника.
Європейська ініціатива з видалення гребель (Dam Removal Europe) разом з Дунайським біосферним заповідником розпочала кампанію із залучення індивідуальних донорів (краудфандинг) в Нідерландах у червні 2018 року, щоб зібрати кошти на знесення цих 10 гребель. Для реалізації проекту необхідна сума у 28 000 євро. Природоохоронці планували половину з них зібрати шляхом краудфандингу. Але результат перевищив очікування: на даний момент 365 донорів вже забезпечили майже 20 000 євро, що на 30% більше запланованої суми. Ще частину коштів надасть Rewilding Europe разом з місцевими партнерами.
 «Ми вражені тим, що так багато людей в Нідерландах приділили свою увагу і ресурси українському природоохоронному проекту. Величезна вдячність всім 365-ти донорам, що нас підтримали!»- сказав голова Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко. - «Річки і дельти є дуже важливими для природи України. У дельті Дунаю все ще зберігається неймовірне багатство природи, але ми маємо захистити та відновити його. Видалення застарілих гребель – дуже ефективний підхід, щоб дати природі більше простору і зміцнити регіональну економіку навколо екотуризму».
Видалення гребель почнеться наприкінці літа 2019 року, коли рівень води в річці буде найнижчим, а сезон розмноження тварин вже закінчиться. Проект включає деякі підготовчі роботи, фізичне знесення дамб і видалення їхніх залишків, коригування берегів річки, а також комунікації та заходи для місцевих жителів щодо результатів проекту.
                                                          
За більш детальною інформацією звертайтеся:
Михайло Нестеренко
Голова Rewilding Ukraine
моб: 050 316 17 39

Корисні посилання:
·         Відеоряд про дамби на Когильнику https://youtu.be/3t30cop-kro
·         Сторінка краудфандингу https://crowdfunding.wnf.nl/project/damremoval-oekrainedonaudelta
·         Веб-сайт Дунайського біосферного заповідника http://www.dbr.org.ua
·         Сторінка Rewilding Ukraine на Facebook https://www.facebook.com/rewildingUA

Rewilding Europe
Європейська природоохоронна організація, яка працює у більш ніж 10 країнах, впроваджуючи у своїй роботі підхід рівайлдингу. В Україні організація діє у дельті Дунаю через місцевого партнераRewilding Ukraine. Місія організації: зробити Європу більш диким місцем, що надає більше простору дикій природі, біорізноманіттю та природним процесам. 
Що таке rewilding (рівайлдінг)? Це прогресивний підхід до збереження природи. Мова йде про те, щоб дозволити природі самій піклуватися про себе, щоб природні процеси самі формували землю та море, відновлювали пошкоджені екосистеми та деградовані ландшафти, створювали дикі, більш біорізноманітні місця існування.
А ми тільки трохи допомагаємо у цьому шляхом відновлення правильних природних умов, наприклад, прибираючи дамби, що стримують ріки, сприяючи відновленню лісу чи повертаючи на природні території види, які існували тут до винищення людиною.