Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього

Щороку 2 лютого святкується Всесвітній день водно-болотних угідь. Саме цього дня у 1971 році в іранському місті Рамcар була підписана Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовища існування водоплавних птахів (Рамсарська конвенція).












На шляху до  “ 0 км “ Дунайського біосферного заповідника
Фото Максима Яковлева
Рамсарська конвенція є першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів. Її назва відображає початкову мету угоди - зберегти водно-болотні угіддя (ВБУ), як середовище для водоплавних птахів. Поступово мету Конвенції було розширено і зараз вона охоплює всі аспекти збереження та збалансованого використання водно-болотних екосистем, цінних для збереження біологічного різноманіття та забезпечення існування людини.
На цей час Перелік водно-болотних угідь включає 2 221 водно-болотне угіддя загальною площею близько 21,421 млн. га. Серед них в Україні - 33 водно-болотні угіддя міжнародного значення загальною площею біля 678 тис. га. З них 22 водно-болотних угіддя отримали статус міжнародних у 1995 році, а в 2004 році Секретаріатом Рамсарської конвенції прийнято рішення про надання міжнародного статусу ще 11 водно-болотним угіддям України, які розташовані у межах територій природно-заповідного фонду України. На території Дунайського біосферного заповідника переважно в заповідній та буферній його зонах, знаходиться водно-болотне угіддя міжнародного значення «Кілійське гирло» загальною площею 32800 га.
У 2016 році Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під девізом: «Стале джерело засобів для існування». Всі ми щодня залежимо від водно-болотних угідь першочергово для забезпечення прісною водою, але більш ніж один мільярд людей в усьому світі безпосередньо залежить від ВБУ, заробляючи на життя за допомогою таких видів діяльності, як рибальство, вирощування рису, продаж води, будівництво, ткацтво, медицина, надання туристичних та транспортних послуг тощо. Для цих людей «здорове» водно-болотне угіддя необхідне для отримання засобів для існування та забезпечення добробуту. Однак прибережні, морські та континентальні водно-болотні угіддя швидко зникають. Відповідно до оцінки існуючих тенденцій, приблизно 40% водно-болотних угідь деградували протягом останніх 40 років і продовжують зникати зі швидкістю 1,5%  щорічно.
Тема Всесвітнього дня водно-болотних угідь «Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього – стале джерело засобів для існування» підкреслює важливість водно-болотних угідь як джерела основних засобів для існування та забезпечення добробуту людей. У 2016 році Міністерство екології та природних ресурсів планує спрямувати зусилля на створення ефективної системи управління водно-болотними угіддями, аналіз даних щодо стану водно-болотних угідь міжнародного значення та розроблення плану дій щодо імплементації Рамсарської конвенції до 2021 року. 
Реалізація на практиці пріоритетів щодо поліпшення збереження водно-болотних угідь можлива лише за умови об’єднання зусиль усіх державних та недержавних установ та організацій, усього населення країни.
Підготувала співробітник
Дунайського
біосферного заповідника
О. Полякова 
за посиланням на матеріали: http://www.worldwetlandsday.org/

Увага, конкурс:
З метою залучення молоді до вирішення проблем нашого існуючого водно-болотного угіддя організовано конкурс фотографій, в якому можуть взяти участь всі бажаючі віком від 15 до 24 років.
Конкурс триватиме з 2 лютого до 2 березня 2016 року.
Переможець конкурсу виграє квиток на літак до відомого водно-болотного угіддя, наданий організацією Star Alliance Biosphere Connections, а також іншими призами будуть нагороджені автори кращих фотографій.
Умови конкурсу:
Завантажте до 3-х фото на сайт Всесвітнього дня водно-болотних угідь: www.worldwetlandsday.org
До конкурсу приймаються фотографії, які показують «як люди живуть з водно-болотного угіддя».
Всі бажаючі можуть проголосувати за їх улюблене фото і таким чином допомогти у процесі відбору кращих фотографій.
За більш детальною інформацією звертайтесь до офіціального сайту Всесвітнього дня водно-болотних угідь: www.worldwetlandsday.org